Rondebulletin 1: volle bak in het Nova College

René Schulenberg | |   Nova 2013 |   0 reacties

75 jaar bestaat HWP inmiddels. Niet alleen de clubavonden zijn steeds populairder, ook het ROC Nova College-toernooi barst anno 2013 uit zijn voegen. Toernooidirecteur Harry Wierda is erg in zijn nopjes met de 180 deelnemers. Daar was wel een late aanmelding aan de poort van recorddeelnemer Barend Lavrijsen voor nodig. Gelukkig maar, want zonder Barend en zijn theezakje kan het toernooi eigenlijk niet van start gaan.

180 deelnemers beginnen aan zes partijen schaken in minder dan 48 uur. Er zijn mensen voor minder opgenomen. De auteur van dit stukje heeft het één keer geprobeerd en vervolgens is hij wekenlang verdacht van hondsdolheid door het schuim rond de mond. De deelnemers komen in alle vormen en maten. Van GM tot 1200-speler, van 8 tot 84 jaar oud, van fanatieke toernooi-afloper tot huis-tuin-en-keukenschaker. Veel ouwe getrouwen onder die 180 deelnemers. Oud-winnaars als Erwin L’Ami, Matthew Sadler en Erik van den Doel strijden ook dit jaar weer voor de glazen bokaal. Ze krijgen concurrentie van onder meer Stewart Haslinger, de nummer twee van vorig jaar. Tropische verrassing is ditmaal Kidambi Sundararajan, gisteren vanuit India geland op Schiphol. Kidambi is twee maanden in Europa om te schaken. Na Haarlem volgen nog Parijs en Tsjechië.

Op de eerste twee borden kwamen Sadler en L’Ami de tweeling Daan en Bas Haver tegen. Nu ze wat ouder zijn is het blonde duo uiterlijk wel te onderscheiden. Schakend gaan ze echter nog altijd gelijk op. De 2100-ratinggrens zijn ze inmiddels gepasseerd, maar de twee hoogst gerate grootmeesters waren vrijdagavond een maatje te groot voor ze. Daan speelde vorig jaar nog remise tegen Erik van den Doel, maar kwam er nu tegen Sadler niet aan te pas. In een Spaanse opening zette Daan al vrij snel veel stukken van zichzelf in. Daar wist de Engelse meester wel raad mee.

Bas Haver maakte het Erwin L’Ami een stuk moeilijker. Weliswaar kwam de winnaar van vorig jaar een pion voor, de marge was echter krap. Het kostte Erwin de nodige manoeuvres, maar uiteindelijk zette hij de kleine voorsprong om in een winnende stelling. Beide spelers promoveerden en sloegen de nieuwe dame van de tegenstander met het enig overgebleven stuk van het bord. In een twee-tegen-twee-pionneneindspel stond de koning van L’Ami echter veel sterker en gaf Bas op.

De derde oud-winnaar, Erik van den Doel, brak met zijn historie van remises in de openingsronde en won zijn partij rechttoe-rechtaan. Eén van de schakers die in het verleden remise in de eerste ronde tegen Van den Doel speelde is Danny de Ruiter. Ook nu leverde hij een kunststukje af. Al op de dertiende zet offerde hij een paard. De daaruit volgende aanval bleek tegenstander Hans Galjé te machtig:


13…  Pxd4; 14. cxd4 Dxd4; 15 Tc1 Tad8; 16 De3 Db2; 17 Pf3 Lxf3; 18 gxf3 Ld4; 19 Dd2 Lxf2; 0-1.

Vanuit HWP-zijde wordt onder meer gekeken naar Thomas Willemze, Zhaoqin Peng en het lange tijd om de HWP-titel strijdende duo Indra Polak en Colin Boelhouwer. Colin trof op bord vier Stewart Haslinger, die vorig jaar ondanks even veel punten als L’Ami als tweede eindigde. Haslinger bezorgde Colin twee dubbelpionnen. Dat stellingsoverwicht werd de HWP-kampioen uiteindelijk fataal. Willemze en Peng wonnen hun eerste partij wel, Polak speelde remise. Ten slotte speelde Enno Noordhoff remise tegen de broer van Haslinger.

Oops, an error occurred! Code: 202109280346362b0a9764