Rondebulletin 2: favorieten op kop

Will van der Laan | |   Nova 2013 |   0 reacties

Met drie partijen op het programma is de tweede dag ongetwijfeld de zwaarste van het NOVA-toernooi. Vandaag wordt een aanslag op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid gepleegd. Mannen als Sadler, l’Ami en Van den Doel zijn door de wol geverfd en weten dat ze in de eerste partij van vandaag niet teveel moeten smijten met hun krachten. De vraag is hoe jonge jongens als Danny de Ruiter (2260) zich houden.

De 22-jarige Danny is aardig op weg om zich tussen de grote jongens te mengen. Het afgelopen seizoen was zeer succesvol voor hem. Voor zijn club De Waagtoren verschalkte hij aan bord 1 met fraai spel de grootmeesters Ivan Sokolov (2648) en Dennis de Vreugt (2412). En in het het Univé-toernooi wist hij Jan Timman (2576) te verrassen. Danny is kampioen van Hoord-Holland, net als in 2012. Vorig weekend won hij de IJmond Vierkampen door onder meer Piet Peelen en Sjoerd Plukkel achter zich te laten. In één jaar tijd heeft hij dus al een fabelachtige erelijst opgebouwd.

In deze tweede ronde van het NOVA-toernooi speelt Danny tegen Matthew Sadler, ook al zo’n verhaal apart. Zoals bekend is grootmeester Sadler sinds 2010 weer actief en won het NOVA-toernooi in 2010 en 2011. Voor deze rentree liet hij zich voornamelijk zien tijdens de NK Bedrijvenschaaktoernooien waarin hij door de jaren heen vrijwel al zijn rapidpartijen op vermakelijke wijze won. Vandaag liet hij onze Danny na 29 zetjes op overtuigende wijze zien wie hier de baas is.

Favoriet Erwin l’Ami en Yochanan Afek speelden met de zware stukken een moeilijk eindspel. Erwin had met een vrijpion de zevende rij bereikt en kon na langdurig laveren eindelijk de dames ruilen. Toen ook nog een tweede vrijpion de zevende rij bereikte streek Yochanan de vlag.

Santpoorter Ilias van der Lende had de lastige taak een tegenstander met bijna 250 Elopunten meer tegen te houden. Deze tegenstander was niet minder dan Erik van den Doel. Na een wat dicht geschoven stelling bereikt te hebben werden enkele stukken afgeruild. Weliswaar kwam Ilias na de afruil wat minder te staan maar de stelling was mogelijk houdbaar. De druk werd Ilias klaarblijkelijk toch te hoog en een blunder maakte direct een eind aan de partij.


 
Van der Lende–Van den Doel na 37...Kc4
38. d5? Txg3+ 0-1

De Britse grootmeester Stewart Haslinger (2553), in 2008 en 2012 tweede in het NOVA-toernooi, speelde tegen Alina l’Ami (2381), de vrouw van. Hij behaalde een regelmatige overwinning.

De jeugdige tegenstander van Harmen Jonkman had meer dan 250 ratingpunten minder dan de Beverwijkse grootmeester. Harmen blunderde ernstig en moest Lars Vereggen vrije doortocht geven.

Verder nog een opmerkelijk uitslag in de subtop. De 16-jarige Dave Looijer wist op brutale wijze zijn partij van grootmeester Zhaoqin Peng te winnen!

De favorieten maakten in de tweede ronde geen fouten. Onder meer Sadler, l’Ami en Haslinger gaan met 2 uit 2 aan de leiding.

De kop van deze dag is eraf. En de koppies van de spelers ogen nog fris maar dat zal vanavond langzaam minder worden. Wie blijft het meest fit, wie beschikt over de meeste mentale weerbaarheid en wie heeft hier en daar een beetje geluk gehad. We zullen aan het eind van de dag de balans opmaken.

Oops, an error occurred! Code: 202109271405515f061e66