Rondebulletin 3: David en Goliath

Bart Gijswijt | |   Nova 2013 |   0 reacties

Gebroederlijk stonden ze na twee ronden bovenaan, de vier topfavorieten voor de eindzege in het 12e Nova-toernooi. In de derde ronde verloren zij allen een half of een heel punt, en voert zeer verrassend Arthur Pijpers de lijst aan met als enige een maximale score.

In ieder open toernooi gebeurt het: de (groot)meester die tegen een gevoelige tik van de amateur aanloopt. In het Nova-toernooi is daarbij de kans groot dat de amateur in kwestie een jeugdige (groot)meester in spe is. Eerder dit weekend maakten Harmen Jonkman, Zhaoqin Peng en Chiel van Oosterom al kennis met deze charme van het Nova-toernooi.

De strijd tussen David en Goliath is echter zelden treffender geïllustreerd dan in het duel tussen Lucas van Foreest (twaalf lentes jong, twee turven hoog) en zwaargewicht Yochanan Afek. Om het beeld nog completer te maken werd Afek, met de witte stukken, langzaam teruggedrongen en uiteindelijk omvergeduwd.

Toch kwam de grootste verrassing in de derde ronde op naam van Arthur Pijpers, of liever gezegd op die van Erwin l'Ami. In een Franse Winawer vergaloppeerde de grootmeester zich lelijk door in plaats van het uit de praktijk bekende 12...c4 te kiezen voor het meesnaaien van een paar pionnen. In de commentaarzaal was de conclusie al snel dat zwart zich deze luxe niet kon permitteren. Die indruk was correct, want reeds na 14...h6 kon wit de beslissende dreun uitdelen.

Na 15.Lxh6! gxh6 16.Lxg6 verandert de zwarte koningsstelling al rap in een ruïne. Pijpers koos echter voor het eveneens gevaarlijk ogende 15.Th3. Een zet die geen vraagteken verdient, omdat l'Ami opgaf. Echter, na 15...Pce7 16. Lxh6 gxh6 17.Dxh6 Td8 zou wit nog wel wat werk te verzetten hebben gehad. Nadere inspectie leert dat l'Ami wel degelijk in verloren stelling opgaf: zwart blijkt opvallend machteloos tegen het plan Lxg6, Td1-d3-g3 gevolgd door Dh8 mat.

De Britse topontmoeting tussen Matthew Sadler en Stewart Haslinger leverde niet het spektakel waarop gehoopt was. Sadler had steeds een klein plusje, maar Haslinger bleef veilig binnen de remisemarge.

Die andere meervoudig oud-winnaar, Erik van den Doel, bewaarde de remise die hij traditiegetrouw in de openingsronde speelt nu voor de zaterdagmiddag. Tegen Lars Vereggen, eerder op de dag al verantwoordelijk voor het verschalken van Harmen Jonkman, kreeg Van den Doel aanvankelijk een veelbelovende stelling. Door onnauwkeurig spel rond de tijdcontrole waren de rollen plots omgekeerd. Vereggen vond het wel mooi en nam in een stelling met lichte plus genoegen met remise.

Daardoor staat alleen Arthur Pijpers nog op 100%. Hij wordt op de hielen gezeten door een peloton van acht spelers met 2½, onder wie de lokale favoriet Thomas Willemze.

In de B-groep, voor spelers met een rating tot 2000, ook nog maar één speler met de maximale score. Met zijn rating van 1648 doet Bryan Habig het vooralsnog fantastisch. In de C-groep tot slot mag de organiserende vereniging zich verheugen in de koppositie van Hans Huson, die hij deelt met Lydia Dubbeldam, wier vader Nick in de B-groep hoge ogen gooit.

Oops, an error occurred! Code: 2021092802422093664c1b