Rondebulletin 4: nog weinig tekening in de strijd

René Schulenberg | |   Nova 2013 |   0 reacties

Op zaterdagavond heerste er een serene rust in de NOVA-speelzaal. Ruim vijftig deelnemers hebben een bye opgenomen, waaronder de meeste jeugdspelers. Drie rondes op één dag is voor sommigen te veel van het goede. Zo niet in de A-groep. Daar is het erop of eronder. Ieder punt telt, een vrije avond is eenvoudigweg niet te veroorloven. Bijna iedereen speelt mee in de vierde ronde. Je moet er wat voor over hebben om op hoog niveau te schaken.

Geen succesvol toernooi voor Erwin l'Ami

De zaterdagavond begon met één koploper - de verrassende Arthur Pijpers met de maximale score – en acht achtervolgers op een half punt. Nog veel kanshebbers dus. En de vierde ronde bracht niet veel meer tekening in de strijd. Weliswaar vielen er uit de kopgroep wat mensen weg, maar verschillende achtervolgers vonden ook weer de aansluiting. Erwin L’Ami gaat zichzelf in ieder geval niet opvolgen als toernooiwinnaar. Hij stond al op één punt achterstand en ook zaterdagavond wilde het niet lukken. L’Ami verloor geruisloos van de Indiër Sudurarajan.

De jonge Lars Vereggen had zaterdag wel een topdag. Vanochtend won de veelvuldig Nederlands jeugdkampioen van Harmen Jonkman, vanmiddag speelde hij remise tegen Erik van den Doel en deze ronde hield hij koeltjes stand tegen Matthew Sadler. Op één dag twee uit drie tegen grootmeesters. Er zijn zestienjarigen die met minder genoegen nemen.

Koploper Arthur Pijpers kon het ditmaal niet bolwerken tegen één der topfavorieten. Tegen Stewart Haslinger liet hij zich met zwart snel terugdringen.

In deze stelling wint Haslinger na 24. Lxd5 cxd5 25. Dxc7 Txc7 26 Pf6+ Kg7 27 Pxd5 een pion. Het kost de Brit nog zo’n twintig zetten langzaam manoeuvreren, maar die pion was uiteindelijk voldoende voor de winst.

Aan kop staan nu Van den Doel, Haslinger, Sudurarajan en Bitalzadeh met 3,5 punt. Van den Doel won redelijk snel van lokale held Thomas Willemze en Ali Bitalzadeh haalde een overweldigende overwinning tegen een Konings-Indiër binnen.

Na 17...bxa5 18. dxc7 heeft Bitalzadeh weliswaar een stuk minder, maar de pion op c7 doet tegenstander Vroombout de rest van de partij veel pijn: 18...Df8 19.Da4 g4 20.Pc5 Ph4 21.Pe6 Db4 22.Dxb4 axb4 23.Pd6 Te7 24.Pxc8 Txc8 25.La6 Tee8 26.d6 Lf8 27.Tfd1 gxf3 28.Lxc8 Txc8 29.d7 1-0

Achter dit viertal volgen Sadler, Vereggen, Pijpers, Van der Wiel, Van Oosterom, Peng, Alina L’Ami en Van der Lende met drie punten. Nog twaalf schakers binnen een half punt die de laatste dag ingaan. Dat worden zondag nog wat spannende uren in Haarlem. 

In de B-groep zijn er drie koplopers: Allard Ligteringen, Naomi de Ridder en Bryan Habig hebben 3,5 punt. De C-groep kent één koploopster: Lydia Dubbeldam is de enige van de 180 deelnemers met het maximum van vier overwinningen.

Oops, an error occurred! Code: 202109280327304def7d1d