Rondebulletin 5: opmaat tot zinderend slot

Bart Gijswijt | |   Nova 2013 |   0 reacties

Het is zondag: tijd om het kaf van het koren, de mannen van de muizen en de bikkels van ploeteraars te scheiden. In de hoofdgroep geen spoor van vermoeidheid te bekennen: aan de topborden ging het er fel aan toe. Voorlopige conclusie: twee man aan kop, een groep hongere honden daar vlak achter en dus een zinderend slot om naar uit te kijken.

Erik van den Doel

Erik van den Doel sprokkelt zijn punten dit toernooi in betrekkelijke rust binnen. Op zondagochtend leverde hij een strakke partij af tegen Ali Bitalzadeh. In een stelling waar nog niet veel aan de hand leek besloot laatstgenoemde er met 20...h5 een pion tegenaan te smijten. Wellicht had hij de Zwischenzug 22.Pg3! gemist, want van de geplande aanval over de h-lijn kwam vervolgens weinig terecht. Integendeel, op de damevleugel veroverde wit een tweede pion, en de rest was een kwestie van techniek.

De tweede topper, tussen de Indiër Sundararajan en de Brit Haslinger, ontpopte zich tot een tweesnijdend gevecht waarbij wits actieve loperpaar moest compenseren voor een geofferde pion. Met de opstoot van zijn e-pion leek de Indiër een bres in de verdediging van Haslinger te slaan, maar die pareerde bekwaam. Hij slaagde erin om een van de lopers te elimineren, daarna ook het andere, waarna de bonuspion de doorslag gaf.

Twee man dus op 4½ punt, en zij kunnen in een onderling treffen gaan uitmaken wie er met de hoofdprijs vandoor gaat. Een kalme remise is een garantie voor een gedeelde eerste plaats, maar op een half punt achterstand volgen drie heren en een dame, van wie er ongetwijfeld minstens één op 5 punten gaat eindigen.

Een van hen is good old John van der Wiel, die in een spektakelstuk Ilias van der Lende van het bord zette. Of de heren het wisten is de vraag, maar na de 22e zet van wit volgden zij nog altijd de partij Ponizil - Stupak, wie kent ze niet, uit 2006.

Die partij eindigde abrupt na 22...gxf5 23.Pxe6?? Txh2+! 0-1 - immers, na 24.Kxh2 Dh4 is het mat.

Na het door Van der Lende gespeelde 22...Dxf5 is 23.Pxe6 wel mogelijk, en volgens onze elektronische kompanen zelfs zeer voordelig. Van der Wiel durfde het toch niet aan, waarna een spannende strijd ontstond met kansen voor beide kanten. Met 29...a5 en 30...axb4 belandde Van der Lende echter op een dwaalspoor, waarna de dreigingen over de e-lijn hem fataal werden.

Ook Matthew Sadler maakt nog kans op de hoofdprijs. Hij versloeg op overtuigende wijze Zhaoqin Peng. Haar 16...a6 leek onnauwkeurig, omdat ze vervolgens opgescheept met een pion op b5 die ten dode opgeschreven was, en op de a-lijn waarschijnlijk meer overlevingskansen had gehad. Sadler incasseerde de pion met graagte, versmaadde nog een kwaliteit die hem in de schoot geworpen werd maar koos in plaats daarvan voor verdere verbetering van zijn stelling. Op zet 29 zag Peng de uitzichtloosheid van haar situatie in en gaf op.

In de B-groep is alles nog mogelijk met maar liefst 8 (!) koplopers met 4 uit 5. In groep C verdedigt Lydia Dubbeldam nog altijd een half punt voorsprong op drie achtervolgers, onder wie HWP'er Hans Huson.

De slotronde is live te volgen vanaf 14.00 uur.

Stewart Haslinger
Oops, an error occurred! Code: 202109271411573b158993