Viertal eindigt bovenaan

Bart Gijswijt | |   Nova 2013 |   3 reacties

Wie van tevoren had gezegd dat aan het eind van het Nova-toernooi de namen Haslinger, Sadler, Van den Doel en l'Ami boven aan de ranglijst zouden prijken, zou geen bijster opzienbare voorspelling hebben gedaan. Niemand echter die verwacht had dat niet Erwin, maar Alina l'Ami zich bovenaan zou melden. Uiteindelijk had Stewart Haslinger met het zwaarste programma het meest recht op de eindzege.

Winnaar Stewart Haslinger

Haslinger ging samen met Erik van den Doel met een half punt voorsprong de laatste ronde in. Een onderling duel had voor het eerst sinds 2010 weer kunnen zorgen voor een ongedeelde winnaar, maar de heren namen in een Schotse partij weinig risico. Zij herhaalden een onderling treffen van een jaar geleden tot Van den Doel met 19...d4 afweek (vorig jaar speelde hij 19...f5). Twee zetten later werd de vrede getekend.

Na het opmaken van de balans bleek Haslinger de enige speler die tegen alle medekoplopers gespeeld had, en dat met 2 uit 3 niet onverdienstelijk had gedaan. Daarom ontving hij uit handen van arbiter Eric Roosendaal en toernooidirecteur Harry Wierda de trofee.

Matthew Sadler voegde zich bij de eindwinnaars door Arthur Pijpers met zwart te verslaan. Pijpers, die gisteren nog verantwoordelijk was voor een sensationele overwinning op Erwin l'Ami in 15 zetten, bereikte tegen Sadler een stuk minder in het Frans.

De eindscore van Alina l'Ami mag gerust een daverende verrassing genoemd worden. Weliswaar had ze enig geluk met de loting - haar TPR bedroeg zo'n 160 punten minder dan die van Haslinger - maar met vier winstpartijen op rij, met onder de slachtoffers een IM en een GM, valt er op haar prestatie weinig af te dingen. Bovendien werd zij de eerste vrouw in de geschiedenis van het toernooi die bovenaan eindigde.

De partij in de laatste ronde, tegen John van der Wiel, was een waar feest voor de neutrale toeschouwer. Wie de live-partijen van vandaag heeft gevolgd, zal zich wel twee keer bedenken voor hij Van der Wiel ooit nog voor saaie remiseschuiver uitmaakt. Het bord werd door beide spelers vakkundig in brand gezet, waarbij de 64 velden optimaal benut werden: zetten als Lxh7 werden geriposteerd door Lxa3 - de veiligheid van de eigen koning leek van ondergeschikt belang.

Vermoeidheid aan het eind van een slopend toernooi speelde mogelijk een rol bij de fatale fout van Van der Wiel:

In deze toch al moeilijke stelling is 39...Th3 mogelijk nog speelbaar. Van der Wiel speelde 39...Lxf5, maar die pion was giftig: na 40.Pxf5 Dxf5 41.Txd5! kon hij opgeven: na 41...Dxd5 42.Lxf6! Txf6 43.Dc8 gaat zwart mat. Eenvoudig te overzien met al die witte stukken die ruim baan moeten maken.

Ali Bitalzadeh legde beslag op de vijfde plek door een overwinning op Noud Lentjes. Van de Haarlemmers deed vooral HWP'er Indra Polak het uitstekend: hij eindigde ongeslagen op 4 uit 6, met onder andere remises tegen GM Jonkman en IM Willemze.

In de B- en C-groep deed de familie Dubbeldam goede zaken. Vader Nick deelde in de B-groep de eerste prijs met vaste deelnemer Paul de Freytas; dochter Lydia schreef de C-groep overtuigend op haar naam met 5½ uit 6.

Alina l'Ami eindigt verrassend aan kop
Oops, an error occurred! Code: 2021092714144460112893