Matthew Sadler wint Nova College Schaaktoernooi opnieuw

Bart Gijswijt | |   Nova 2017 |   0 reacties

Matthew Sadler heeft zijn abonnement op de toernooiwinst in het ROC Nova College Schaaktoernooi verlengd. Met een score van 5½ uit 6, waaronder een overwinning met zwart op de Russische GM Maxim Turov, kan niemand klagen over de zoveelste toernooizege van de sympathieke Engelsman.

Van een leien dakje ging het in de slotronde echter allerminst. Het mocht een grote verrassing heten dat Enrico Vroombout na vijf slopende rondes aan het topbord mocht plaatsnemen, maar hij verweerde zich kranig met een Wolga-gambiet. Een cruciaal moment deed zich voor na 20...Pc5:

Zwart dreigt nog niet echt op c3 en e4 te slaan, omdat wit na Lxc3 Txc3 Dxe4 Dxe4 Txe4 dodelijk over de achtste rij binnenvalt: Tb8! Hier had wit van kunnen profiteren door 21.Le3! te spelen. Als zwart niets concreets onderneemt is de volgende zet 22.Pd2, maar zowel na 21...Lxc3 22.Txc3 Dxe4 23.Dxe4 Txe4 24.Tb8, als na 21...Pxe4 22.Txb4 Dxb4 23.Pxe4! Dxa3 24.Dc8, als na 21...Txb1 22.Dxb1! Lxc3 23.Db8! heeft zwart vrijwel onoverkomelijke problemen.

In plaats daarvan koos Sadler voor 21.Txb4?, waarna zijn voordeel als sneeuw voor de zon verdampte. Sterker nog, na nog enkele onnauwkeurigheden verloor wit zowel pion a5 als d5, en was het ineens zwart die een pion voor stond, terwijl de witte aanval danig aan kracht had ingeboet. Toen Sadler de dames ruilde, leek hij te berusten in remise, maar in tijdnood liet Vroombout alsnog de witte koning binnenwandelen om een keurig matnet te strikken, waarmee Sadler zijn titel prolongeerde.

In de achtervolging had Maxim Turov toen al lang en breed gedaan wat hij moest doen: zonder al te veel moeite winnen van Tjark Vos, die niettemin mag terugkijken op een goed toernooi.

De twee andere achtervolgers, Roeland Pruijssers en Jan Werle, maakten het een stuk spannender. In dezelfde variant waarin Werle in ronde 4 nog in remise had moeten berusten tegen Tjark Vos, kreeg hij nu snel goed spel. Dit resulteerde in een vrije d-pion met ook nog een meerderheid op de damevleugel. Met positionele middelen boekte Werle steeds grotere vorderingen

tot hij met 44...Dc2? een bok schoot. De bordjes waren na 45.De8! plotseling verhangen en het was zwart die moest vechten om te overleven. Pruijssers miste met 50.g4! een snelle winst, Werle met 54...Lg5 een stuggere verdediging. Objectief gezien zou het eindspel wellicht remise zijn, maar in de praktijk met vijftien seconden per zet was er geen redden aan voor Werle, al vergat Pruijssers met 72.De8+ Kf6 73.Dh8+ nog een dame op te halen. De winst kwam niet meer in gevaar en daarmee werden Pruijssers en Turov gedeeld tweede.