Rondebulletin 1: Geen verrassingen in de top

Harry Lips | |   Nova 2017 |   0 reacties

Het 15de Nova College-toernooi: het derde lustrum! Met de 10 AKN toernooien daarvoor meegeteld is dat zelfs al meer dan een kwarteeuw weekendtoernooi-schaak onder de vlag van Haarlems leukste schaakclub HWP. En weer met een respectabele bezetting, ook al zat het NK schaken een beetje in de weg en ontbraken daardoor vaste deelnemers en prijskandidaten Erik van den Doel en Zhaoqin Peng.

Wel van de partij en natuurlijk een van de favorieten is Matthew Sadler, de winnaar van vorig jaar. Andere kanshebbers  zijn Maxim Turov, Roeland Pruijssers en Jan Werle. En misschien verrast er weer een jeugdspeler? Die zijn er genoeg, de jongste is Machteld van Foreest, 9 jaar en volgens kenners wellicht de meest talentvolle telg uit deze roemruchte schaakfamilie.

Het aantal deelnemers blijft steken op 170, tien minder dan het maximum. Dat valt een beetje tegen voor de organisatoren, want bij de inschrijving was het toernooi vol. Er was een aantal afzeggingen op het laatste moment en erger nog, zes spelers komen zonder enig bericht domweg niet opdagen. Dat zorgt voor problemen bij de indeling en ontneemt inschrijvers op een reservelijst de kans om alsnog te spelen. Gevalletjes voor een zwarte lijst?!

Maar er blijft genoeg te genieten over. In de eerste ronde worden de cracks gekoppeld aan hen die net onder de lijn vallen bij het doormidden delen van het veld op rating. Dé kans voor een speler met een rating rond 2050 om in de eerste ronde de degens te kruisen met een topper.

De jonge Haarlemmer Edwyn Mesman bijvoorbeeld deed het recent heel goed in open toernooien en kwam met wit tegen Matthew Sadler heel behoorlijk uit de opening. Rond zet twintig werd het echt spannend, maar Edwyn leverde drie iets mindere zetten af en werd er meteen ongenadig afgezet.

Bij Enno Noordhoff hetzelfde verhaal: hij had tegen de Aljechin van Roeland Pruijssers lang goed spel, maar ook hij liet rond zet twintig wat steken vallen en werd daarvoor afgestraft.

Jan Werle had toen al gewonnen: hij ging tegen het Hollands van Richard Frans als een mes door de boter.

Maxim Turov had van de grootmeesters nog de meeste zetten nodig. Hij kwam uitstekend uit de opening maar verspeelde zijn voordeel met een paar ruwe pionzetten. Om spel te houden offerde hij een kwaliteit. Jouke van Veelen verdedigde zich lang uitstekend, maar blunderde op zet 35 de kwaliteit terug. Daarna streed hij voor een verloren zaak.

Ook op vrijwel alle andere borden was de score volgens rating-verwachting. Uitzonderingen waren Ton Fasel die Max Merbis versloeg en Khoi Pham, die Frank Agter kansloos liet.

En Machteld van Foreest? Die had het beste van het spel tegen HWP-clubkampioen Collin Boelhouwer, maar was in onderstaande stelling te ongeduldig.Machteld speelde hier 1. f5? maar na 1….Dg5 moest zij het mat op g2 pareren.  Ze probeerde 2. Pe4 maar na 2….Dxf5 wint het paardschaak op f6 geen dame omdat zwart simpel Dxf6 heeft.

In de B-groep maar liefst 114 deelnemers, waaronder veel jeugd. HWP-jeugdkampioen Jurriaan Boeren, 12 jaar jong, speelt zijn eerste seniorentoernooi en hield het tot na elven en bijna 80 zetten vol.

In deze groep waren er wat meer uitslagen die niet volgens de ratingverwachting waren, maar de strijd is nog pril. Na drie ronden schaak op zaterdag weten we meer.