Rondebulletin 4

Harry Lips | |   Nova 2017 |   0 reacties

Leeg is het in de fraaie ruime speelzaal van het NOVA College schaaktoernooi tijdens de vierde ronde. Ruim zeventig deelnemers hebben op deze zaterdagavond een vrije ronde opgenomen, 19 in de A-groep, 52 in de B-groep. De modale schaakliefhebber heeft na drie toernooipartijen binnen 24 uur behoefte aan een avondje op de bank bij moeder thuis, de geharde professionals en de verstokte schaakverslaafden gaan ook in deze vierde ronde op zaterdagavond keihard door.

Dat zijn toch nog zo’n honderd schakers en mijn vraag aan wedstrijdleider Joost Jansen waarom we die zaterdagavondronde niet afschaffen kwam mij dan ook op een verbaasde en enigszins bestraffende blik te staan. We beschouwen deze ronde daarom maar als een intiem feestje voor de echte liefhebber en zo beschouwd valt er heel veel te genieten.

Van het subtiele spel van Maxim Turov bijvoorbeeld in zijn duel tegen medekoploper Roeland Pruijssers. Die speelt het populaire Leningrader systeem van het Hollands in de voorhand en dat kan natuurlijk niet fout zijn.

De oppervlakkige toeschouwer zou zelfs kunnen denken dat wit iets beter staat. Heeft zwart immers niet een zogenaamde slechte loper? Intussen dansen echter Turovs torens lichtvoetig als ballerina’s over het bord. De Rus maakt nog meer ruimte voor zijn torens op de damevleugel met a5 en wit komt steeds meer in ademnood. Pruijssers gooit met 30. c4 de ramen open en zijn eigen glazen in. Als hij passief was gebleven met 30. Kd2 kan zwart zijn stelling nog verder verbeteren met  30…a4 en het overbrengen van zijn koning naar de damevleugel, maar ik zie niet hoe hij de witte vesting dan kan slechten. Nu is de zwarte c-pion moordend en wordt de “goede” witte loper via het kleine zetje 43….a4+  zijn laatste bescherming ontnomen.

Turov op 4 uit 4 en de enige die hem een beetje kan bijhouden is Matthew Sadler. Die lijkt zich met wit tegen Bram Klapwijk bescheiden op te stellen en zet bovendien op zet 12 zijn ontwikkelde paard weer terug op stal. Even later staat dit ros echter briesend op b5 en zijn stalgenoot op e5, terwijl hun zwarte tegenvoeters zich bescheiden op c8 en d8 hebben teruggetrokken. Als dan ook nog de zwarte dame in de knel komt is de strijd snel over.

Sadler komt daarmee als enige op 3½ en kan in de ochtendronde een poging doen de kop te veroveren in een rechtstreeks duel. Met zwart, dat wel.

Hierna volgen negen spelers met drie punten, waaronder als enige vrouw Iozefina Paulet. Zij houdt de verrassende Shannon Vlaar op afstand. Voor de liefhebbers van spektakel valt er veel te genieten bij Tjark Vos en Jan Werle. In een zijvariant van het Tarrasch-systeem in het Frans veroorlooft de Groningse grootmeester zich een dubbel tempoverlies via Dd8-a5-d8. Wit grijpt zijn kans om een koningsaanval te beginnen en zwart reageert met de centrumopstoot e6-e5. Tjark mist twee kansen op voordeel en pakt daarna een pion op a7, waarna de zwarte dame weer op a5 opduikt.

“Gemist” sprak Tjark na afloop. Hij vindt echter wel zijn redding met 27. Te7!  Nu leidt 27 …Pxe7 28. Dxh7+ Kf7 29. Dh5+ Ke6 30. Dg4+ Kf7 31 Dh5+ tot eeuwig schaak, maar Jan verzint nog 27…Tc8, waarop Tjark riposteert met 28. Txg7+ Kxg7 29. Ld4+ Kf7 30. Dd1, waarna de heren na 30…Tc6 31. Ld3 Ke8 tot remise besluiten in een volstrekt onduidelijke stelling, die ondanks de kwaliteit minder volgens de engines iets beter voor wit is.

In de B-groep nog 2 leiders met het volle pond: David Laan en de 11-jarige Eline Roebers. Zij bestrijden elkaar in de ochtendronde. Daarachter drie achtervolgers met 3½ en een peloton van  zestien met 3. Nog volop spanning dus!