Rondebulletin 5

René Schulenberg | |   Nova 2017 |   0 reacties

Het Nova-toernooi is niet alleen een schaaktoernooi, maar ook een prima alternatief voor de moderne datingapp. Zo nu en dan vindt Adam een Eva aan de Zijlweg. Inge de Bruijn moest beduidend meer prijsgeven en werd desondanks niet geschaakt door een naakte ridder op een paradijselijk strand. Maxim Turov ontmoette zijn vrouw in één van de vorige edities van dit toernooi en komt daarom graag terug. Turova kon er echter niet bij zijn om op de kinderen te passen.

Eline Roebers, aan de leiding in groep B

Na vier overwinningen op rij van Turov wachtte vanochtend de titanenstrijd tegen Matthew Sadler. Na een rustige opening nam Sadler langzamerhand het heft in handen. In een redelijk gelijke stelling speelt Turov de op het oog normale zet 25. Tfc1.

Zo niet voor Sadler. De Brit ziet de zwakheid op f2 in combinatie met mat achter de paaltjes en een hangend paard op a4 en maakt daarvan met 25... Pe4; 26.Dc7 Dxc7; 27 Txc7 Td2; 28 Lf3 Tbd8; 29 h3 Pxf2 gebruik. De pluspion is in de zak en één – en even later twee – torens staan diep in de stelling van Turov. 

Brexit of geen Brexit, Sadler blijft op het Europese vasteland presteren en neemt de leiding over van Turov. Een halfje daarachter heeft Jan Werle Turov bijgehaald. Tegen Harmen Jonkman kreeg Jan met wit in het middenspel het gevaarlijke veld d6 in handen. Of het nou een paard of loper op dat veld was, Jonkmans stelling bleef kwetsbaar en bezweek uiteindelijk onder de druk.

Ook Enrico Vroombout en Roeland Pruijssers staan op een half punt van Sadler. Dat belooft nog een spannende laatste ronde. Vroombout mag met een rating van 2150 de verrassing van het toernooi worden genoemd. Maar een bye in de vierde ronde geeft hem wel een nadeel in de verdeling van de prijzen. Eerst nog maar eens Sadler het hoofd bieden voor de reglementexperts aan het werk worden gezet.

Het spektakel werd geleverd door Chiel van Oosterom en Miguoel Admiraal. Vaste gast Van Oosterom vloog Admiraal al snel naar de keel, maar had daar veel, heel veel tijd voor nodig. Na een zetje of vijftien had Chiel al een uur meer gebruikt. Dat leverde hem echter een mindere stelling op, die enigszins werd gecompenseerd door twee dreigende centrumpionnen. Een fout na veel, heel veel denktijd van Miguoel neutraliseerde echter zijn voordeel. In een vliegende eindspel met luttele seconden op de klok verdween uiteindelijk al het materiaal van het bord.

Nova College gaat in verbouwing voor de volgende generatie jongeren. Wat blijft is dat het Nova-toernooi eerst en vooral een toernooi is waar de jeugd kan etaleren. In de A-groep doen de nummers één en twee van het afgelopen NK onder 12 jaar mee. De 9-jarige Machteld van Foreest begon wat moeizaam aan het toernooi, maar een tweede soepele remise in de laatste twee partijen laat zien dat ze nu al op het niveau thuishoort en het niet lang gaat duren voor Sadler en consorten terug naar de herbouwde school worden gestuurd. De elf jarige Khoi Pham zat na overwinningen op 2000- en 2200-spelers zelfs al aan een behoorlijk hoog bord, maar moest het hoofd buigen tegen vliegende keep Indra Polak.

De piepjonge aanstormende garde is voor niemand bang en klaar om de macht over te nemen. ‘We will change the world” staat er zondag op het shirt van leidster in de B-groep, de elf-jarige Eline Roebers. Voor geen kleintje vervaard vliegt ze haar tegenstander naar de strot in een opening waarin ze al na acht zetten een kwaliteit wint, maar wel het centrum weggeeft. Richting het einde van de partij lijken de centrumpionnen van medeleider David Laan de stelling van Eline te overrompelen, maar met een paar vakkundige zetten maakt Eline een eind aan de illusies van David op de overwinning. Een remise zorgt ervoor dat vier schakers gelijk komen en gaan strijden voor de eindzege in de B-groep.