De temperatuur loopt op

René Schulenberg | |   Nova 2019 |   0 reacties

Het Nova College is met grootschalige verbouwingen en nieuwbouw bezig. Het Nova College Schaaktoernooi gaat na een jaar afwezigheid traditioneel verder alsof er niets veranderd is. Erwin Krol voorspelt een lokale hittegolf, met uitschieters boven de dertig graden. Het klagen over een doorweekte en slapeloze nacht vanwege de hoge temperaturen was dan ook niet van de lucht.

Toch hebben 132 schakers het er vanochtend voor over, of de partijen nou meetellen voor de voor sommigen zo essentiële rating of niet. Alles is immers beter dan verbranden in de achtertuin omdat je vergeten bent je in te smeren.

Gisteren kondigde Harmen Jonkman in het lokale dagblad groots aan ‘meerdere appeltjes met Sadler te schillen te hebben’. Vanochtend spelen ze tegen elkaar op het eerste bord. Met het mes tussen de tanden begon Jonkman toch wat rustig. Lange tijd leek hij wel minstens gelijke kansen te hebben, maar het ijzersterke loperpaar en een missende h-pion bij Jonkman waren voldoende voor Sadler om een appeltje aan het schillijstje van Jonkman toe te voegen.

Een minder traditionele deelnemer is Andrej Sumets. Een facebookberichtje lokte hem naar het Haarlemse. Wie kan nou een slaapplek bij de voorzitter van HWP weerstaan? Vanochtend speelde hij tegen de jongste deelnemer in de a-groep, Khoi Pham. Alsof het een snelschaakpotje was raasden beide spelers over het bord. Sumets greep de a-lijn, pende én won een loper.

De vierde grootmeester in het deelnemersveld is Petar Arnaudov. Arnaudov zette Richard Frans klem op de koningsvleugel met een aantal oprukkende pionnen. In grote tijdnood leek Frans met 48…d3 een gevaarlijke doorgebroken pion te creëren:

Na 49. Re8+ Kf7 50. Rh8 Ke6 51. f7+ Kxf7 52. Kf5 Ke7 53. R6xh7+ Kd6 54. Rh6+ Ke7 55. g6 Rd8 56. R6h7+ liep dat echter mat.

De HWP’er van het jaar Indra Polak gaat rustig door met zijn partijtjes winnen. Ditmaal na een lopen- en torenoffer dat tot mat leidde. Smetje op de warme dag was dat een niet nader te noemen clubgenoot een zonnesteek opliep in zijn auto en die tegen de auto van Indra parkeerde met een deuk tot gevolg.

Terwijl de meeste schakers de slaap nog uit de ogen aan het wrijven waren, de verslaggever zijn computer nog moest opstarten en de wekker in het hok van de wedstrijdleider afging, had de favoriet in de B-groep zijn tweede zege al binnen. Lokale favoriet Cees Visser bewijst voorlopig waarom hij de hoogste rating in de B-groep heeft. Als eigenaar van een conglomeraat met de naam CCCP moet je wel een topschaker zijn natuurlijk. Door zijn snelle overwinning kon Cees vroeg weer naar zijn horde Russische secondanten.

Eén van de traditionele deelnemers is Bert Dreef. Als oudste speler speelde hij vanochtend tegen de liefst tachtig jaar jongere Chenwu Zhu. Chenwu bood dapper tegenstand, maar tegen zoveel ervaring bleek uiteindelijk niet te knokken.

Inmiddels lopen de temperaturen ook in het Nova schoolgebouw verder op. Code rood voor deelnemers die mee willen doen om de prijzen.

Oops, an error occurred! Code: 20210927140343df60ef0f