Erik van den Doel winnaar 13e Nova-toernooi

Bart Gijswijt | |   Nova 2015 |   0 reacties

Erik van den Doel is ongedeeld winnaar geworden van het 13e Nova College Schaaktoernooi. Vier remises aan de topborden in de slotronde betekende dat de stand aan kop ongewijzigd bleef.

Het had weinig gescheeld of Matthew Sadler was met de eer gaan strijken, en wie had het de sympathieke Engelsman niet gegund. In het onderlinge treffen, waarin Sadler met zwart moest winnen, bracht hij in een Franse MacCutcheon met 13...Tg8 een mysterieus nieuwtje. Het niet eerder beproefde idee bleek enkele zetten later: de koning een veilig heenkomen bezorgen op de damevleugel om vervolgens het spel op de koningsvleugel te openen. Van den Doel had er geen goed antwoord op en overleefde de verwikkelingen met een blauw oog in de vorm van een verloren a-pion. Als wisselgeld had hij eindelijk actief spel terugverdiend, maar dat was vermoedelijk onvoldoende gebleken als Sadler in de diagramstelling niet 42...bxc3+ maar 42...Dxc3+ had aangedurfd.

Nu bleek de witte dame irritant genoeg om het halve punt en de toernooiwinst via eeuwig schaak binnen te halen.

De 5 uit 6 die Van den Doel hiermee bereikte, was niet automatisch genoeg, want naast Sadler begonnen nog eens vijf spelers met 4 uit 5 aan de slotronde. Zij speelden echter allemaal remise, en vooral David Klein zal zich daarover beklagen. Zhaoqin Peng keek rond de 30e zet tegen een ruïne aan, maar zag Klein eerst 32.Lc6! missen en vervolgens in de volgende stelling:

een winnende dameruil versmaden. Na 40.Dxf8+ Kxf8 41.f4 is het pionneneindspel niet al te moeilijk gewonnen voor wit.

Ook Quinten Ducarmon mocht hopen op meer: vanuit de opening overklaste hij Yochanan Afek, die blij mocht zijn dat hij een toreneindspel met een pion minder wist te halen. Daarin hield de Israëliër zich met enige moeite staande.

Minder rouwig zal Barry Brink zijn met zijn halfje, ook al stond hij tegen Stewart Haslinger de hele partij (ruim) in de plus. Concrete kansen kwamen er echter niet, en met ruim 200 punten minder op de ratingteller zal de speler van Nieuwendam ongetwijfeld tevreden zijn met zijn halfje, zijn 4½ uit 6, zijn gedeelde tweede plek en de ratingpunten die hij mag bijschrijven.

En zo eindigde Erik van den Doel voor de zevende keer bovenaan in het Nova-toernooi (en zijn voorganger AKN), en was zijn score van 5 uit 6 voor het eerst sinds 2010 weer eens genoeg voor de ongedeelde eindzege.

Het toernooi maakte een zeer geslaagde comeback na de hopelijk eenmalige sabbatical in 2014. Tot volgend jaar!

(of tot oktober bij de Haarlemse Meesters)

Oops, an error occurred! Code: 20210927140606cd1044e3