Geen verrassingen bij aanvang driedaagse 'helletocht'

René Schulenberg | |   Nova 2016 |   0 reacties

Voor de 24ste keer organiseert HWP Haarlem één van de sterkst bezette weekendtoernooi van het land. De laatste veertien keer met het Nova College als naamgever, daarvoor tien keer AKN. Slechts een grote verbouwing aan het gebouw van het Nova-college twee jaar geleden zorgt ervoor dat er geen jubileum gevierd kan worden. De slingers voor volgend jaar liggen klaar.

180 deelnemers zijn begonnen aan de driedaagse helletocht. Weken geleden kon het bordje ‘Vol’ al worden opgehangen. Naast zeventig uitslovers in de A-groep, wordt er door 110 schaker gestreden om winst in de B-groep. De zaal puilt dan ook uit, de spelers op de laatste borden hangen met de benen uit het raam. In nog geen 48 uur tot wel 24 uur achter een schaakbord doorbrengen. Dat is alleen voor de echte masochisten onder de schakers weggelegd. Velen hebben voorzorgsmaatregelen genomen door één of meerdere byes op te nemen. Zaterdagavond dreigt het een tienkamp te worden. Duitsland-Italië is een aanlokkelijk affiche voor velen. Voor de spaarzame deelnemers – en de hordes fans en groupies – wordt de wedstrijd wel getoond in de collegezaal.

Niet alleen in kwantiteit, ook in kwaliteit is het toernooi een succes. Liefst 22 titelhouders binden de strijd aan om de hoofdprijs: een stevige handdruk van toernooileider Harry Wierda. Oh ja, prijzengeld van 1.000 euro voor de winnaar is natuurlijk een leuke bijkomstigheid.

Het Verenigd Koninkrijk ligt in scherven. Maar gelukkig heeft Matthew Sadler jaren geleden zijn eigen Brexit al georganiseerd en kan hij gewoon meedoen. Of Boris Johnson nou wil of niet. Die andere trouwe Britse deelnemer – nummer twee van vorig jaar Stewart Haslinger – remained dit jaar in zijn thuisland. Grote uitdagers van Sadler zijn de trouwe EU-burgers Sebastien Feller en Erik van den Doel. Feller haalde zijn grootmeestertitel op zeventienjarige leeftijd binnen en heeft acht jaar later een rating van ruim 2.600. Je zou het voor minder doen. Van den Doel is uittreden en meervoudig winnaar.

Voor de organiseerde vereniging moet Harmen Jonkman de eer hoog houden. Dat doet hij meteen door zijn hele familie uit te nodigen, dochters, zwagers, nichtjes en verre vrienden. Ze doen allemaal mee. Volgend jaar hernoemen we het toernooi tot de Jonkman Open.

Twee van die verre vrienden zijn Olga en Darja Belozerova uit Moskou. Acht en elf jaar oud en al op tournee door Europa. U zag ze hier voor het eerst, de nieuwe Polgarzusjes. De zaal doorlopend waan je je sowieso weer terug op school. Bijna vijftig jeugdleden zijn op zoek naar één of meerdere scalpels van oudere deelnemers. Aanplakbiljetten voor het schoolfeest hangen in de zaal al klaar. Komt volgende week dus allemaal weer deze kant op.

Werd er ook nog geschaakt vraagt u zich af. Jazeker. Geen grote verrassingen in de eerste ronde. De veertiende geplaatste Thomas Beerndsen was de hoogste gerate speler die niet de volle buit binnen haalde (buiten byes voor Manuel Bosboom en Lars Starke, die in de avond nog uit Düsseldorf moest komen). Sterker nog, hij verloor van de met 350 ratingpunten minder gewaarde Laurens Schilstra.

Thuisspeler Ardjan Langedijk had tegen Feller lange tijd een klein voordeel. Al in de opening gebruikten beiden veel tijd. Na 12. g4 in onderstaande stelling moet zwart eigenlijk met Lxg4 een stuk offeren om gelijk spel te houden. Na Da5 wint wit echter een gezonde pion door Lxc6.

2016 r1

Maar waar Feller in tijdnood kwam (lange tijd dertig a veertig seconde op de klok), maakte Langedijk de fout in een gecompliceerde stelling.

Oops, an error occurred! Code: 20210927141251a6b80437