Matthew Sadler wint 14e Nova College Schaaktoernooi

Bart Gijswijt | |   Nova 2016 |   0 reacties

De Britse GM Matthew Sadler is ongedeeld winnaar geworden van het veertiende ROC Nova College Schaaktoernooi. In de slotronde versloeg hij met de zwarte stukken in een onderling duel medekoploper en titelverdediger Erik van den Doel op overtuigende wijze. Quinten Ducarmon, die bij het ingaan van de laatste ronde de koppositie nog deelde met Sadler en Van den Doel, kwam met zwart niet verder dan remise tegen Harmen Jonkman.

De winnaars

Met zijn overwinning op Van den Doel nam Sadler revanche voor afgelopen jaar, toen de twee elkaar met dezelfde kleurverhouding ook in de laatste ronde tegenkwamen. Van den Doel had toen voldoende aan remise, kwam zeer slecht te staan maar wist te overleven en schreef de dertiende editie van het Nova-toernooi op zijn naam.

Evenals vorig jaar bediende Sadler zich weer van de Franse verdediging, maar deze keer koos Van den Doel voor 3.Pd2 in plaats van 3.Pc3. Met 3...Le7 ging de Engelsman, zoals hem wel vertrouwd is, de hoofdvarianten uit de weg. Van den Doel had geen goed antwoord paraat en toen Sadler met 11...g5 zijn aanvallende intenties toonde, was zijn stelling eigenlijk al te verkiezen. Na nog enkele onnauwkeurigheden van witte zijde (met name 18.Txh3 viel te verkiezen boven 18.gxh3) sloeg Sadler beslissend toe in het centrum met 20...d4!:

2016 r6

Na 21.cxd4 cxd4 22.Pxd4 Lxb4+ 23.Ke2 Lc5 vielen de complicaties in het voordeel van zwart uit: toen de rook was opgetrokken na 24.Pxe6 Lxe3 25.Pxc7 Lxf4 26.Pe6 Lxe5 (nog sterker was 26...Txd3) bleek zwart een materiële plus en overactief stukkenspel over te houden. De rest was een kwestie van techniek, en die bleek bij de Engelsman met een rating van 2670 in rijke mate aanwezig.

Sadler won daarmee voor de vierde maal het toernooi, en voor het eerst sinds 2010 weer ongedeeld.

Quinten Ducarmon had de kans om op gelijke hoogte te blijven, maar kwam in de slotronde niet verder dan remise tegen Harmen Jonkman. Na twaalf zetten verzonk de laatste in diepe gedachten, in een stelling die al tientallen keren eerder op het bord was geweest - meest recentelijk in de laatste zwartpartij van Ducarmon, die in ronde 4 Armen Hachijan versloeg.

Ook in deze partij kreeg wit weinig bijzonders tegen de solide Caro-Kann, met dit verschil dat zwart nu ook weinig hoop op winst mocht koesteren. Ducarmon geloofde het wel, bood op zet 20 remise aan en legde zodoende beslag op een ongedeelde tweede plaats met een fraaie TPR van 2562.

Maar liefst acht spelers eindigden met 4½ punt op de gedeelde derde plaats. Onder hen Manuel Bosboom en Lucas van Foreest, die de punten deelden. Manuel zal zijn hoofd nog wel eens breken over waarom hij de zwarte stelling niet wist te kraken, bijvoorbeeld met een karakteristiek 26.Lxd5 en 27.f5.

Ook de voor HWP Haarlem uitkomende Aran Köhler scoorde 4½ punt, na een geweldig toernooi waarin hij ongeslagen bleef. Na een gevecht op leven en dood in ronde 5 tegen GM Feller (uitslag remise) bleek de pijp nog niet leeg en werd GM Castaneda verslagen.

In groep B bleek Bas Spoelstra de sterkste. Hij liet daar geen enkele twijfel over bestaan door alle zes zijn partijen te winnen. Op grond van zijn rating was dat bepaald niet verwacht: met een score die 3,52 punten boven zijn verwachte score lag mag Bas binnenkort de nodige ratingpunten bij zijn totaal van 1686 bijschrijven.

De organisatie kijkt terug op wederom een zeer geslaagd toernooi. Tot volgend jaar, als er geen EK of WK is en er dus ook op zaterdagavond geschaakt kan worden.

Oops, an error occurred! Code: 2021092723250203ce1811