Meer dan 160 spelers van start in 13e Nova-toernooi

Dimitri Walbeek | |   Nova 2015 |   0 reacties

Het Nova College Schaaktoernooi telt dit jaar een aantal zeer talentvolle deelnemers die jonger zijn dan het Haarlemse schaakweekeinde zelf. Op vrijdagavond trapte Henk Roosink namens het Nova College de eerste ronde van de dertiende editie af door de hoop uit te spreken dat dit sterk bezette weekendtoernooi het nog lang vol zal houden.

Er bestaat grote behoefte aan het spelen van zes partijen in nog geen 48 uur tegen een keur aan (groot)meesters: meer dan 160 schakers bevolken de speelzaal. Onder hen ook de allerjongste schaaktalenten. In de A-groep met 65 deelnemers speelt een aantal twaalfjarigen zoals Derk Kouwenhoven uit Vijfhuizen. Uit Groningen komt de twaalfjarige Jonas Hilwerda die een beloften-status geniet bij de KNSB. Hij wil zo graag schaken dat hij daar ook honderden kilometer voor reist. Binnenkort neemt hij deel aan een jeugd-EK. Met zijn uit Denemarken afkomstige vader verblijft Jonas dit weekeinde in een gehuurd appartement in het centrum van Haarlem.

Jonas heeft een KNSB-rating van 1896 en kwam in de eerste rond uit tegen Bas Haver uit Velserbroek. Jonas kreeg met wit een variant van het Russisch voor zijn kiezen waarin hij vrij vroeg een zwakke zet afleverde, zo waren Bas en Jonas het na afloop eens. Hij speelde zijn loper terug naar d3 in de veronderstelling dat hij zwart dwong zijn paard op c3 te slaan (zie diagram.) ,,Toen Bas daarna Pc5 speelde, wist ik dat het fout was.”Tegenstander Bas wordt komend jaar 20 jaar, maar was aan bord 20 op vrijdagavond de nestor van de twee. Zijn rating van toen hij twaalf was weet hij nu niet meer. Zeker is dat die lang niet zo hoog was als die van Jonas op dit moment. ,,Ik speelde op mijn twaalfde geen EK’s.” Havers rating is 2173 en hij wees erop dat Jonas vooral ervaringen als deze partijen tegen sterkere tegenstanders moet blijven opdoen. De jonge Groninger: ,,Ik wil hier in Haarlem vooral goede partijen spelen. Deze eerste? Dat was meer een leerzame partij.”

Kind aan huis bij het Nova College Schaaktoernooi is Haarlems grootmeester David Klein. In zijn eerste ronde-partij tegen Jeroen Schuil, ooit clubkampioen van het organiserende HWP, maakte David indruk op passanten aan het vierde bord doordat het leek alsof hij bijna uitsluitend met zijn pionnen wenste te spelen.In de diagram begint de ellende voor wit wanneer zwart hier g5 speelt. Wit heeft volgens de twee spelers de loper ongelukkig op e2 gepositioneerd. Het eindigt met twee oprukkende pionnen die twee, drie stukken van zwart in bedwang houden. Wit speelt eigenlijk met een toren en paard minder. Klein genoot na afloop van zijn zet: ,,Ik ben agressief aan het bord en ik móest hem gewoon spelen. Niet alleen nu in de eerste ronde. Tegen Matthew Sadler speel ik hem ook, hoor.”

Oops, an error occurred! Code: 202109280239312e399aab