Ronde 2: Dare to dream

Dimitri Walbeek | |   Nova 2015 |   0 reacties

Opvallend: GM Zhaoqin Peng draagt vandaag tijdens haar partijen een T-shirt met daarop de tekst: Dare to dream, durf te dromen. Haar eerste tegenstander op zaterdag is HWP’er Max Merbis. Die houdt zijn droom om te winnen lang in stand, maar Peng peuterde rustig aan zijn stelling en stunten tegen de grootmeester deed hij niet.

Zhaoqin Peng, vrijdagavond (foto: Peter Binkhorst)

Mocht GM David Klein een droom hebben gehad, dan was er bij hem gaande de partij tegen Hebert Perez Garcia meer sprake van een nachtmerrie. ‘Totaal verloren’ stond hij op het vierde bord na 37 zetten tegen de Spanjaard met een rating van 2163.

De schaakcomputer gaf aan dat Klein in ruim een punt achter staat. Maar Perez ging door zijn vlag. Met een glimlach van ongeloof verliet Klein de toernooizaal: hij was uit een nare droom ontsnapt. ,,Geluk heb je ook nodig”, was zijn droge commentaar.

De zaterdag op het Nova College Schaaktoernooi staat in het teken van het loodzware programma van drie partijen achtereen. Hoe overleeft een schaker de koninginnenrit van het weekeind? De geleerden zijn het erover eens dat verlies in de eerste van de drie partijen niet bevorderend is voor de rest van de dag.

De zaterdag begon met een bye voor iets meer dan twintig van de 162 deelnemers. Het opnemen van een bye is een veelgebruikte werkwijze om de druk van de ketel te halen. Vooral voor zaterdagavond zijn er tientallen byes aangevraagd. 

Dit geldt natuurlijk niet de grootmeesters die voor de toernooioverwinning willen strijden. Peter de Roode (2185) mocht als eerste vandaag gaten proberen te schieten in de verdediging van titelfavoriet Matthew Sadler op het eerste bord. Op het eerste oog had hij zijn tegenstander aardig onder druk door na negentien zetten een mooi vorkje op e6 te planten, zie diagram. Sadler had ondertussen al gezien dat de structuur van De Roode ‘te losjes’ was. De Roode zag eerder de druk al toenemen toen Sadler f5 opspeelde. ,,O my goodness, dacht ik toen.”

Na 20. Pxe6, Dd6. 21 Pxf8, Pxg4. 22 Th1, Pe3! wierp De Roode de handschoen.

In de B-groep beleeft de nummer 1 geplaatste Fred van Randen niet bepaald een droomstart. Zijn tweede partij, met zwart tegen Sandra Keetman (1710), eindigde ondanks een tweetal kansen op winst voor zwart in een remise. Fred moet dus, misschien voor even, plaats maken aan het eerste bord aan de concurrentie.

Twee HWP’ers bemanden het laatste bord, nummer 80. Richard Breurkes en Korneel Joppe hielden elkaar lang in evenwicht maar Richard wist zowel in tijd als op het bord door te drukken. Korneel kan zich troosten met de gedachte dat de kans op winst steeds groter wordt. Dare to dream.

Oops, an error occurred! Code: 2021092714114243fa5e87