Ronde 2: Schaakkoorts

Dimitri Walbeek | |   Nova 2016 |   0 reacties

Voormalig Nederlands schaakkampioen bij de meisjes, Mariska de Mie, wil tijdens dit toernooi haar schaakkoorts na jaren weer aanwakkeren. ‘Ik had ontzettend veel zin om weer te schaken.’ Ze woonde tien jaar in Haarlem en het gezin Bertholee- de Mie is neergestreken in Overijssel. Mariska loopt rond in de speelzaal maar spelen zien we haar helaas niet. Tot haar spijt moest ze een antibioticakuur ondergaan en is ze niet in staat te spelen.

Hoewel, die schaakkoorts wordt ondanks de antibiotica maximaal aangewakkerd wanneer ze tussen de honderdtachtig deelnemers verblijft. ‘Ik overweeg vanavond als flying bye toch nog een invalpartij in de A-groep te spelen’, zegt de speelster, die met een rating van 2228 het menigeen moeilijk kan maken.
Twee van haar vijf kinderen –‘ze kunnen alle vijf schaken’- spelen mee tijdens dit toernooi in de kantine van het Nova College. Deze twee dochters, Selma en Arjuna, verloren in de tweede ronde hun partij. Maar gezien hun jeugdrating van 407 en 901 is dat geen schande. Sterker, ze zijn vooral gewend partijen van vijftien minuten te spelen.

Zoals veel kinderen leren ze schaken via de Stappenmethode. Arjuna speelde haar eerste partij tegen HWP’er Martin Tolsma, die als invaller vorig jaar een TPR van 2500 behaalde!

2016 r2


In de analyse van de partij achterhalen de twee samen wat er misging voor wit. In de opening (zie diagram) speelde Arjuna met wit de zet Pe5. Hoewel de stappenmethode natuurlijk niet heilig is, ‘overtreedt’ ze twee regels die in de boekjes staan. Speel een stuk nooit twee keer in de opening en de tweede regel: eerst ontwikkelen, dan aanvallen. (Hier moet bij vermeld worden dat Georgui Castaneda tegen Max Kerkvliet op bord 4 in de A-groep in de zesde zet voor de tweede maal hetzelfde paard verzette. Hij vloekte met de Stappenmethode maar won deze partij! Toch is het handig voor beginnende schakers om de regels van de Stappenmethode te volgen.)

Voor de deelnemers van het toernooi nu – vlak voor de derde speelronde- de vraag hoe wit de zwarte stelling al aardig had kunnen verzwakken. Het antwoord is: pion e4 slaat d5 en zwart komt met een geïsoleerde centrumpion te spelen.

Terug naar moeder Mariska de Mie. Schakende vaders en moeders kennen het tafereel wanneer ze zich voegt bij de analyse van de partij Bertholee-Tolsma. Mariska ziet binnen de kortste keren wat dochterlief had moeten spelen en wijst haar erop. ‘Jahaa, ik hoor je wel.’ Moeder loopt maar snel weg. Voor een dochter die net verloren heeft is de aanwezigheid van een ouder die ook nog eens heel goed schaakt, te veel van het goede. Deze kinderen hebben ook nog een Rob Bertholee als vader die een rating van 2295 heeft.

Mariska: ‘Hun ouders zijn eigenlijk hun trainers en dat is niet goed. Het is moeilijk een goede leraar voor ze te vinden in Overijssel. Maar gelukkig zijn het ook geen echte schaakkinderen. Eentje gaat op karate, de ander heeft zichzelf geleerd op handen te lopen. En tussen de partijen door gaan we lekker naar buiten om te voetballen. Het is gewoon erg leuk om met ze een weekendje in een B&B in het Kleverpark te zitten.’

De Mie is vervolgens heel trots wanneer dochter Selma het met zwart heel lang volhoudt tegen Chaim Bookelman (rating 1491). Het meisje glundert wanneer ze van haar bord wegloopt. Ondanks het verlies wordt ze overladen met complimenten.

Bij de topspelers in de A-groep waren er in de tweede ronde geen verrassingen. Of het moet zijn dat Lucas van Foreest remise speelde tegen Liam Vrolijk, dat scheelt toch tweehonderd punten in de rating. Vrolijk had daarbij met een kwaliteit voorsprong zelfs winstkansen.

Vanaf de derde ronde spelen de sterksten tegen elkaar.

Oops, an error occurred! Code: 202109271414501d75b9bd