Ronde 3: late opkomst breekt favoriet Feller op

Dimitri Walbeek | |   Nova 2016 |   0 reacties

Sébastien Feller begint de derde ronde veruit als laatste speler. Links en rechts is het middenspel al aan het ontbranden wanneer de Fransman rustig de speelzaal betreedt. Let wel: HWP’er Harmen Jonkman heeft dan al 31 minuten geleden met e2-e4 de partij geopend.

Sébastien Feller

Feller kwam eerdere partijen ook al wat later binnen en zou zich er misschien prettig bij kunnen voelen om het rumoer voor aanvang van de partijen te mijden. Lekker rustig een stille zaal binnenwandelen.

Voordeel is ook dat je niet meer op de indeling hoeft te kijken: het bord waar nog geen zet is gedaan, is van jou. Hoewel Jonkman tijdens het wachten op de eerste tegenzet zijn schouders ophaalt en verzucht: ‘Ik zou niet weten hoe je daar een voordeel uit kan halen.’

Grootmeester Feller – hij werd al grootmeester op zijn zeventiende – won desondanks zijn eerste twee partijen dit toernooi, van Ardjan Langedijk (HWP Haarlem) en Yochanan Afek.

Wanneer andere spelers rond tien over half drie langs bord 2 schuifelen, snappen ze niet dat er pas een paar zetten zijn gedaan. Afwijkende zetten kunnen ze niet ontdekken. Allemaal theorie. Vervolgens kijken ze op de klok en zien dat Feller meer dan een half uur over twee, drie zetten heeft zitten nadenken. Vraagtekens vullen de schaakzaal.

HWP’s eigen grootmeester, Harmen Jonkman, was onlangs binnen het half uur al van zijn eerste tegenstanders af tijdens een kloksimultaan die hij gaf in de Sociëteit. Nu liep hij ook de hele tijd rondjes, alleen zonder een stuk te kunnen zetten. Na 31 minuten is Feller binnen en begint de partij met het antwoord g6.

Om kwart over vier – wanneer de eerste spelers uit de B-groep al in de hal hun partij aan het analyseren zijn – is de opening afgerond op bord 2. Op de zeventiende zet moet Feller een pion aan Jonkman laten. Hij speelde zijn eerste twee partijen ook wel uit met slechts een paar minuten op de klok. Deze ronde gaat het anders. Na achttien zetten heeft hij nog twee minuten en vijftig seconden over. Hij struikelt over zijn tijdgebrek. In de diagram staat de stelling een paar zetten voor het einde. Zwart (Feller) is hier een stuk aan het verliezen met slechts vijftien seconden per zet bedenktijd over. Door een half uur te laat te komen heeft de Fransman zichzelf een slechte dienst bewezen.

2016 r3
 
Mooi op tijd begonnen de meeste andere partijen, zoals die tussen twee schakers die een thuiswedstrijd spelen: Enno Noordhof en Juan de Roda Husman. Twee spelers met speelervaring op het allerhoogste competitieniveau. Tot deze ronde verloren ze allebei een duel op het Nova College Toernooi en daarom waren ze tot elkaar veroordeeld.

Juan verloor in ronde twee van de toernooiwinnaar van vorig jaar, Erik van den Doel. De HWP’er was  onder de indruk van zijn partij tegen Enno Noordhoff: ‘We speelden Russisch en het werd een aardige partij. Enno verdedigde stug. Ik had een goed eindspel, maar ook niet meer dan dat. Doordat Enno in tijdnood kwam, won ik.’

Voor de Haarlemse schakers is het mooi dat ze hun clubgenoot Juan aan het werk kunnen zien. Juan begon dit jaar als versterking van het eerste team en blijft ondanks degradatie naar de tweede klasse voor Het Witte Paard uitkomen. Hij kwam niet uit in de interne competitie en speelde in de Sociëteit alleen mee in de Thermoshield Cup. Hij verloor de finale.

Zijn eerste jaar in het eerste team is hem bevallen. Ook al degradeerde HWP 1 op één bordpunt naar de tweede klasse. ‘Ik blijf graag spelen want ik vind het een leuk team. We zijn zelfs met een aantal spelers naar het Patronaat geweest. Ik voel me er op mijn gemak en ik heb het initiatief genomen om langer te kunnen blijven spelen voor de club.’

Oops, an error occurred! Code: 202109270456101ad74545