Ronde 3: Nog vier man ongeslagen

Dimitri Walbeek | |   Nova 2015 |   0 reacties

Twintig schakers waren na twee ronden nog ongeslagen op het Nova-toernooi en de middagronde op zaterdag zou daar logischerwijs een schifting in aanbrengen.

Het wordt een beetje eentonig in deze reeks bulletins, maar opnieuw vraagt GM David Klein om aandacht. Hij liep tot vanmiddag ook één op één, maar tegen zijn vroegere leraar IM Yochanan Afek liep de Haarlemmer zijn eerste schade op: puntendeling. Daarmee mocht hij net als vanochtend van geluk spreken, want zijn opponent miste een damezet die winst had opgeleverd. Afek, mogelijk onder  tijdsdruk, sloeg in de negenendertigste zet de loper op e8 (zie diagram).Beter had hij, zo bleek achteraf, de dame op f8 kunnen zetten. Mat was onafwendbaar geweest. Met nog een minuut op de klok voor Afek kwamen leerling en meester remise overeen. De partij zorgde aan het einde voor een oploopje aan het vierde bord. Tijdens de analyse nam Afek het missen van de winst licht op. ,,I think I deserved more”, luidde zijn onderkoelde commentaar.

Onder de twintig spelers in groep A met volle winst was Peter Holscher de opvallendste deelnemer met een relatief lage rating van 1979 tussen voornamelijk meesters en grootmeesters. Peter ontmoette Quinten Ducarmon en moest helaas zijn meerdere erkennen in deze internationaal meester met een rating van 2474. Ducarmon is nu met drie anderen in de A-groep nog ongeslagen: Matthew Sadler, Erik van der Doel, Steward Haslinger. Zhaoqin Peng heeft ook drie uit drie, maar zij koos voor een bye op zaterdagavond zodat ze zondagochtend op 3,5 uit vier begint.

In de B-groep resteerden ’s middags acht spelers met de ideale score na twee ronden. Onder hen HWP’er Pieter Levasier die om twee redenen niet van tevoren in dat rijtje verwacht mocht worden. Hij speelt met de laagste rating van dit achttal (1595) en hij heeft uit een van de vorige edities een nare smaak aan het Nova College Schaaktoernooi overgehouden. Enkele jaren geleden scoorde hij namelijk 0 uit 6 partijen. ,,Toen zag ik mezelf helemaal onderaan staan in een klassement van 180 schakers. Iedereen had punten behalve ik.”
Vrijdagavond verzuchtte hij dan ook al dat die hatelijke nul nu al uit de boeken was gespeeld door knap te winnen van Lucas Gortemaker (1816). Zaterdagochtend sneuvelde ook Klaas Been (1727). De zegetocht eindigde tijdens de zeventiende zet tegen Jimmy Geboers (1834). Levasier dacht met zijn paard wits dame en loper aan te vallen. Prima vorkje. Probleem was alleen dat Geboers met een damezet een dubbele aanval op paard en toren opzette. ,,Een blunder. Een mislukte vork”, aldus Pieter. Vanwege zijn bye in de zaterdagavondronde begint hij aan de slotdag met 2,5 uit 4. Een score die bij hem het vertrouwen weer helemaal terug heeft gebracht.  
Pieter en Zhaoqin Peng zijn niet de enigen die het avondduel laat schieten: het veld is om half acht uitgedund tot een man (en vrouw) of honderd.

Nog even een chauvinistische passage over hoe andere leden van het organiserende HWP presteren halverwege het toernooi: Collin Boelhouwer en René Duchêne staan achttien en negentien in de A-groep met twee uit drie. René in ’t Veld heeft dezelfde score en staat op 24. Daarbij dient te worden aangetekend dat hij tot vanavond pas een duel speelde, dat hij won. Zij houden een drietal internationaal meesters onder zich. Enno Noordhoff en Max Merbis volgen met 1,5 uit drie.

In de B-groep gooit Frank Beverdam hoge ogen met een negende plek, 2,5 uit drie. Het is nog druk in de top van deze groep met vijftien schakers die 2,5 of meer hebben. Onder hen ook Mahesh Patil die veertiende staat. 

Oops, an error occurred! Code: 2021092714121315d3f2e1