Ronde 4: De Haslingers

Dimitri Walbeek | |   Nova 2015 |   0 reacties

De Haslingers komen graag steeds weer terug naar Haarlem. Vanuit hun woonplaats Southport – iets boven Liverpool – reizen ze met z’n vieren naar Schiphol voor een ruim weekeinde in de Noord-Hollandse hoofdstad. Drie van hen spelen dit jaar mee met het Nova College Schaaktoernooi.

GM Stewart moest het zaterdagavond in de eerste echte clash van het toernooi opnemen tegen GM Matthew Sadler. Een herhaling van de slotpartij in 2011 toen Haslinger zijn meerdere moest erkennen in winnaar Sadler. Broer Gareth speelt op een iets lager niveau in de A-groep en vader Mike komt met een rating van 1705 uit in de B-groep. Moeder Sandy completeert het kwartet Haslingers. Alleen schaakt ze niet. Zij leest tijdens de partijen graag op haar e-book. Zij heeft een trits boeken tot haar beschikking, waaronder het opvallende Treasure Island van Stevenson, een klassieker die ze met plezier herleest.

Waarom komen de Haslingers steeds terug naar Haarlem?
Sandy Haslinger: ,,We houden heel erg van Nederland en wanneer we hier zijn combineren we het toernooi veelal met museumbezoek. In het Frans Hals en het Rijksmuseum zijn we al geweest. Bovendien zijn we binnen de kortste keren in Nederland. In Haarlem zijn wij bij wijze van spreken sneller dan in London.”

Stewart Haslinger heeft een voorkeur voor Nederlandse toernooien. ,,Stewart vindt het prettig om hier te schaken. De sfeer is altijd goed op Nederlandse toernooien en de partijen sterk. Hij houdt van schaken in het weekeinde omdat hij doordeweeks werkt op de universiteit als wiskundige. Ook belangrijk: het toernooi in Haarlem telt niet mee voor de FIDE-rating en dat vinden veel grootmeesters prettig.”
Hoe keek Stewart er tegenaan dat hij op de zware zaterdagavond tegen Sadler moest aantreden?
Sandy Haslinger: ,,Ja, daar zat hij net wel een beetje over te klagen. Of het een snelle salonremise wordt? Nee, dat kan je vergeten. Daar zijn ze allebei de schakers niet voor.”

Die voorspelling kwam uit. De twee medekoplopers maakten er een echte partij van die na 2,5 uur spelen eindigde: maar wel in remise. In de diagram staat de eindstelling met daarbij de aantekening dat wit volgens de schaakcomputer lichtjes in het voordeel is. Vooral de zetten van paard naar e1 en dame naar d4 redden volgens Haslinger de stelling. Ook in de analyse kwamen de grootmeesters niet verder dan een remise. Hoewel zeker Haslinger deze partij op zondagmiddag nog een tijdje had door willen spelen.


 
Doordat ook Erik van der Doel wegens een tekort aan tijd voor het eerst niet won - van Quinten Ducarmon - was Zhaoqin Peng eigenlijk de grote winnaar zaterdagavond. Zij maakte gebruik van een bye en staat desondanks toch nog mede aan kop van de ranglijst.

Aan het eerste bord van de B-groep kwamen de nog ongeslagen spelers Peter de Moor en Lukas Boots na de vijftiende zet van wit remise overeen. Bord twee zag een razendsnelle overwinning van Jimmy Geboers op Melchior Hillenkamp waardoor Geboers in zijn uppie de ranglijst aanvoert aan het begin van de laatste speeldag. Er is nog een handvol kandidaten over om hem het vuur na aan de schenen te leggen. Jimmy sloeg de remise op het eerste bord van groep B met plezier gade. ,,Dat is gunstig voor mij, dacht ik meteen toen ik het zag gebeuren.”
HWP’er Frank Beverdam (rating 1765) behoort met 3,5 uit vier sinds zaterdagavond tot de schakers met wie Jimmy gaat strijden om de toernooititel. Beverdam was zo sportief op te merken dat bij zijn succes ook de rating van zijn tegenstanders erg in zijn voordeel was. De hoogste was 1552 (Aldo Oxener). Jimmy Geboers had overigens hetzelfde ‘voordeel.’

Oops, an error occurred! Code: 20210927141152ab19075b