Ronde 4: ode aan de Mannschaft

Dimitri Walbeek | |   Nova 2016 |   0 reacties

Traditioneel vragen deelnemers aan het ROC Nova Collegeschaaktoernooi hun bye aan op de zaterdag. De vaak zeer jonge schakers in groep B mogen zelfs twee byes aanvragen en die joker zetten ze graag in op vrijdag- en zaterdagavond. Vier partijen spelen in twee dagen is tenslotte al uitdagend genoeg.

Matthew Sadler won zaterdagavond een fraaie aanvalspartij

Zoveel byes als deze zaterdagavond zijn er echter nog nooit aangevraagd: 65 van 180 deelnemers pasten voor deze avondexercitie. In de wandelgangen valt te beluisteren waarom de vierde ronde dit jaar aan populariteit inboet. De speelronde valt samen met de voetbalwedstrijd Duitsland – Italië die een plaats in de halve finale van het EK bevechten. De keuze valt dan ook vaak in het voordeel van een avondje voor de buis. Hoewel je bij schakers ook niet moet uitsluiten dat er een paar tussen lopen die niet eens weten dat er op dit moment een EK-voetbal wordt gespeeld.

Om aan de voetbalinteresse tegemoet te komen dient de collegezaal van het Nova College als filmzaal waar voetbalduels live worden uitgezonden. Frappant is dat schakers schakers blijven, want zeker in de eerste helft fluistert het publiek hier zijn commentaar terwijl dat buiten de speelzaal helemaal niet nodig is. Wanneer het duel in Frankrijk begint, druppelen spelers geregeld de collegezaal binnen om de strijd te volgen. Hoewel er tijdens de eerste helft ook een man de zaal binnenloopt, op het scherm kijkt en dan teleurgesteld zegt: ‘O, ik dacht dat er een schaakanalyse bezig was’.

Deze EK-kwartfinale is een goede gelegenheid aandacht te schenken aan de drie Duitse deelnemers achter de Haarlemse schaakborden. IM Lars Stark bevolkt deze speelavond het vijfde speelbord tegen Lucas van Foreest. Iets na achten wandelt Stark al het Nova-terrein af om deze avond niet meer terug te keren. De partij eindigt na de negende zet van wit in remise. Een salonremise vanwege die Mannschaft? Stark biedt remise aan, Van Foreest stemt in. Oordeelt u zelf: 1. c4, b6 2. Pc3, Lb7 3. e4, e5 4. Pf3, Pc6 5. Le2, Pf6 6. 0-0, Lc5 7. d3, 0-0 8. Pd5, Pxd5 9. cxd5.

Het Nederlands toptalent Van Foreest legt uit dat de snelle remise in ieder geval geen vooropgezet plan was. Hij oordeelt dat hij iets beter stond, maar besloot ook dat een remise een prima resultaat is. Bij de Duitser speelt bij zijn vroege remisevoorstel zeker mee dat hij nu in zijn tijdelijke Haarlemse stulpje naar de wedstrijd kan gaan kijken.

Vader Thomas en zoon Kevin Verfürth pakken de stukken grondiger aan. Kevin is tegen Jeroen Frijling hard bezig aan om aansluiting bij de top in groep B te krijgen en Thomas is kandidaat-Meester met een FIDE-rating van 2152. Hij speelt met een half uit de eerste drie ronden tegen Richard Frans in groep A.
Thomas is opvallend vaak te zien in de collegezaal waar ook mevrouw Verfürth het scherm aandachtig volgt. Aangezien de voetballers vooral aan het schaken blijven en er weinig spectaculairs valt te melden, blijft het lang drukker in de speelzaal. 0-0 hebben veel schakers al tussen hun notaties staan.

Matthew Sadler en Lars Vereggen trekken soms zelfs meer toeschouwers dan de wedstrijd in de collegezaal. Zeker wanneer de volgende stelling ontstaat:

2016 r4

Vereggen, met wit, moet hier volgens de computer 19. Kh1 spelen maar komt met 19. Db5, en geeft Sadler daarmee de gelegenheid 19... Txg3+! te spelen. 20. hxg3 faalt op 20...Dxg3+ en mat, en na het gespeelde 20.Kh1 Tg2 21.Dxb7+ Dxb7 22.axb7+ Kb8 23.fxe3 Tdd2 krijgt Vereggen de nodige mat- en promotiedreigingen voor zijn kiezen. Sadler wint, is ongeslagen en gaat zondag met nog opvallend veel tegenstanders in de top uitmaken wie het toernooi gaat winnen. GM Harmen Jonkman is na overwinningen op GM Feller en IM Riemersma de enige speler die na twee speeldagen nog op 100% staat.

Over de Duitsers kunnen we het verder kort houden. Het resultaat van Duitsland kent u. Thomas is iets te vaak gaan kijken in de collegezaal en verliest. Kevin wint en is op goede weg om als hoogste geratete speler voor de prijzen te gaan in groep B.

Oops, an error occurred! Code: 202109272017503f4250a0