Ronde 5: de zondagochtendmentaliteit

|   Nova 2016 |   0 reacties

Zondag 3 juli, 05:24 uur... Nederland ligt nog op een oor, maar het zonnetje komt op en zal vandaag zijn licht schijnen over de laatste twee spannende rondes in het nu al geslaagde Nova Schaaktoernooi.

Spanning in de slotminuten van ronde 5

Alvorens verslag te doen van de finaledag willen we onze dank uitspreken naar de sponsoren en in het bijzonder hoofdsponsor Nova College. Daarnaast was dit toernooi niet mogelijk zonder de hulp van de scheidsrechters Gerie, Eric en Joost, conciërges, catering en alle vrijwilligers die hebben geholpen bij de organisatie. Speciale dank voor Harry Wierda die met niet aflatende passie dit mooie toernooi heeft georganiseerd.

Nadat de gong hier en daar de nog slaperige ogen deed openen, werden de degens op alle niveaus weer gekruist, in een volgepakt toernooizaal. Alle 90 borden zijn gevuld met strijdbare schakers, jong en oud, vrouw en man...

De vroegste vogels die het schaakbord verlieten waren de spelers van bord 79. Vladimir Bartels speelde tegen Claudio Ingravallo en werd na een uur spelen, op zet 48, mat gezet. Anderhalve zet per minuut getuigt van een frisse zondagochtend-mentaliteit...

In groep B is het spannend aan de top. Koploper Gilbert Leentjens neemt het op tegen nummer drie Bas Spoelstra en Frank Beverdam volgt op de voet tegen Marcel Flohr. Verrassend sterk is HWP-er Eelco Kummer die met 1 bye een sterke 8e positie inneemt met 3.5 punten.

In Groep A heeft Quinten Ducarmon al vanaf zet 15 een groot voordeel tegen Georgui Castaneda. Georgui kiest voor een variant waarmee Ducarmon al eens van de sterke GM Ganguly won. Die speelde 14…Dxa2; Castaneda kiest met 14…Da3 en 15…De7 voor de terugtocht. Het nieuwtje 16.Pxh7 blijkt de winner; binnen de psychologische 30-zetten grens weet hij deze stelling op het bord te krijgen, waarna de vriendelijke Peruaan opgeeft.

2016 r5
 
Ook Matthew Sadler speelt een solide partij tegen HWP-er Harmen Jonkman. In een Engelse Agincourt kwam Harmen op zet 5 met het verrassende a5 en daarna a4. Kon deze marcherende pion tot een noviteit leiden? Op zet 14 was de ontwikkeling van wit voltooid en kon de opmars tegen de zwarte stelling beginnen. Harmen bleek te weinig ruimte te hebben en poogde op zet 23 met e5 een doorbraak te forceren. Matthew bleef koel en wist daarna met acht perfecte zetten de partij te winnen.

Erik van den Doel won met wit van Lars Stark in een partij die de eerste 50 zetten gelijk opging. Vanaf dat moment bleek de dame van Erik actiever dan van Lars, hetgeen uiteindelijk tot pionwinst en de partij leidde.

Sebastien Feller nam het op tegen IM Aran Köhler. Het bleek een race om de klok te worden met bijna net zoveel zetten als spelers in het toernooi. Het voordeel voor Feller vanaf zet 44 wist hij niet om te buigen in winst door taai spel van Aran. Aran die zelf op zet 65 een blunder maakte in het toreneindspel en daarmee de partij neutraliseerde. Net geen 100 zetten… Knappe prestatie van Aran!

Opmerkelijk: Manual Bosboom voltooide op zet 36 zijn ontwikkeling met een rokade!!

Na vijf ronden gaan nu drie man aan kop met 4,5 punt: Van den Doel en Sadler, die elkaar in de slotronde treffen, en Ducarmon die het met zwart tegen Harmen Jonkman opneemt.

Oops, an error occurred! Code: 20210927164057edcc73e5