Ronde 5: spektakel bij Sadler-Klein, Van den Doel lachende derde

Bart Gijswijt | |   Nova 2015 |   0 reacties

Zes man, onder wie een vrouw, stonden gedeeld aan kop na de loodzware zaterdag van het Nova-toernooi. De zondag is er traditiegetrouw om de mannen van de muizen te onderscheiden – een Dag des Oordeels die onverbiddelijk om negen uur in de ochtend start met het in werking stellen van de klokken.

Publiek bij de slotfase van Sadler-Klein

Survival of the fittest, zo zou je het ook kunnen noemen, en dan hebben de jonkies een niet te onderschatten natuurlijk voordeel. Dat bleek bijvoorbeeld aan bord 23, waar HWP’er Enno Noordhoff onbarmhartig werd ingedeeld tegen de twaalfjarige Jonas Hilwerda – en verloor.

De zes koplopers werden tegen elkaar ingedeeld en alleen bij Ducarmon-Haslinger werd de vrede snel getekend. De heren brachten een zijvariant van het Engels op het bord. De stelling na 5 (!) zetten kwam in de database van schrijver dezes slechts eenmaal voor, en wel met Ducarmon achter de zwarte stukken! Ondanks deze unieke ervaring wist Quinten geen bres te slaan in de zwarte opstelling: Haslinger kwam prima uit de opening, ruilde wat stukken en incasseerde spoedig het halve punt.

Minder vredelievend ging het eraan toe bij Peng-Van den Doel. Laatstgenoemde koos voor een variant van het Engels Vierpaardenspel waarin hij twee jaar geleden uitgerekend in Haarlem tijdens het BDO-toernooi tegen een nederlaag aanliep. In een stelling met een klein plusje nam Peng met 19.Lxd5 een onbegrijpelijke beslissing: het loperpaar opgeven en de geïsoleerde centrumpion op d4 direct ten dode opgeschreven. Van den Doel gaf Peng met 26...Td2? nog één kans, maar onder druk van de tijd merkte de WGM het fraaie 27.Lxg7! niet op.

Bij het scheiden van de markt bleek Van den Doel zich hiermee alleen aan kop genesteld te hebben. Hoe graag zou het publiek de eer van het volle punt ook aan Matthew Sadler en David Klein gegund hebben, want wat een gevecht leverden zij af aan het eerste bord. Niemand die dat tijdens de ronde zag aankomen, want na een zet of 30 was sprake van een evenwichtige stelling, waarin zwart niets wilde en wit weinig leek te kunnen. Weinig, want achter die witte stukken zat de heer Sadler, de Tovenaar van Nova die eens te meer aantoonde water uit steen te kunnen persen. Toen de winst voor het oprapen lag, dat wil zeggen voor de toeschouwers met een machine, begon de menselijke machine echter te haperen.


 
In deze stelling bijvoorbeeld had 76.Dxa6+!! tot mat in 7 geleid, en ook na het gespeelde 76.f8D Ka7 miste Sadler een iets minder moeilijke winst: 77.Db1! (want 77...Txb1 78.Dc5 is mat in een paar). Zoals het ging ontstond een dame-eindspel met pluspion voor wit. Meestal in de praktijk voldoende voor de winst, maar Klein verdedigde zich als een leeuw, en vond met zeer beperkte tijd (en onder toezicht van zo ongeveer alle deelnemers die zich om het bord hadden samengedromd) diverse only moves zoals 107...Kd8. Uiteindelijk een terechte puntendeling, al was een uitslag 1-1, of 1-½ voor Sadler verdiender geweest.

Tot slot een klein drama aan bord 4. Juan de Roda Husman speelde daar Yochanan Afek ogenschijnlijk geruisloos van het bord tot hij na een zet of 35 de draad kwijtraakte. Het beste is er hier al van af:


 
Na 39.Tc7? kon zwart hier winnen met 39...Tb1! Na het gespeelde 39...Dxf4 mocht wit remise maken met 40.Txg7+ Kxg7 41.Dd7+ Kf8 42.Dd8+ Kg7. De remise was een feit geweest na 43.Dd7+; na het gespeelde 43.Dxb6?? Df1+ 44.Dg1 Db5 verloor wit zijn trotse b-pion en de partij.

Oops, an error occurred! Code: 20210927140557ae2a16b8