Sadler flikt het weer

Bart Gijswijt | |   Nova 2019 |   1 reactie

Matthew Sadler heeft voor de zoveelste keer het Nova College-toernooi op zijn naam geschreven. In de slotronde was hij te sterk voor Chiel van Oosterom, die een geweldig toernooi geen passend slot kon geven. Omdat Petar Arnaudov er net niet doorheen kwam bij Nico Zwirs eindigde Sadler als enige op vijf punten.

Toernooidirecteur Harry Wierda was in zijn nopjes met de indeling voor de slotronde: twee van zijn vaste gasten én favoriete spelers tegen elkaar strijdend om de toernooioverwinning. Spannend werd de ontmoeting echter niet.

Sadler had het geluk dat hij voor de vierde keer achter de witte stukken mocht plaatsnemen. Na 2x 1.c4 en 1x 1.e4 probeerde hij nu 1.d4. Na 8.b3 verzonk Van Oosterom voor het eerst in gepeins. In een eerdere partij had hij eens 8...Pa6 gespeeld, terwijl Sadler wel eens 8...h6 tegen had gekregen. Nu koos Van Oosterom voor de hoofdzet 8...e5, maar hij bleek niet op de hoogte van de subtiliteiten in de stelling. Na lang gepeins koos hij voor het onnauwkeurige 10...f4?!, waarna Sadler er als de kippen bij was. Zwarts stukken bleven grotendeels in de parkeergarage achter terwijl wit naar hartelust opstoomde. Na 17 zetten stond het zo:

en Sadler had weinig moeite met converteren.

Vervolgens was het lang wachten op uitsluitsel in de partij Arnaudov-Zwirs. Beiden stonden bij het ingaan van de laatste ronde gelijk met Sadler, en moesten dus winnen om kans te maken op de toernooiwinst.

Zwirs, die binnenkort tot IM wordt gekroond, leek goed voorbereid op een lijfvariant van Arnaudov in het Konings-Indisch met h3 en g4. Arnaudov week voor het eerst af van zijn eerdere partijen met 12.h4, een zet die nog bekend is uit het oeuvre van Tomashevsky. Een zet later volgde het nieuwtje 13.Pd2!?, waarmee hij pion h4 in de aanbieding deed. Zwirs durfde het niet aan, waarna een klassieke strijd op beide flanken ontstond:

Arnaudov hield een pion voorsprong, keepte vakkundig, leek progressie te boeken maar kon de vis toch niet op het droge krijgen. Zwirs wist af te wikkelen naar een toreneindspel dat hij netjes remise hield.

Robby Kevlishvili kwam op gelijke hoogte met Arnaudov en Zwirs. In een spannend gevecht kreeg hij Miguoel Admiraal op de knieën. Laatstgenoemde ondernam met de zware stukken nog op het bord een dappere koningswandel die hem aanvankelijk geen windeieren legde, maar terug in ogenschijnlijk veilige haven volgden enkele blunders die de partij kostten.

Een prijs leverde het Robby niet op, want op de gedeelde tweede plaats kreeg hij verder gezelschap van Andrey Sumets, die eenvoudig won van Hebert Perez Garcia, en Harmen Jonkman, die Edwyn Mesman versloeg. Doordat Kevlishvili als enige van het sixtet op 4,5 punt een bye had opgenomen, ging de prijs aan zijn neus voorbij.

De B-groep werd een prooi voor Joris Boons, die in de slotronde in een rechtstreeks duel medekoploper Sascha Ottenhof versloeg. Joris scoorde maar liefst 3,89 punten meer dan zijn verwachte score en mag daarmee een terechte winnaar genoemd worden. HWP'er Andrii Mischchenko eindigde gedeeld tweede met Albert Dekker.

Het toernooi zit er hiermee voor de meesten op. Een enkeling moet nog aan de bak; zie onderstaande schimmige transactie in een achterkamertje van het ROC, voor aanvang van de laatste ronde. Geen witwasoperatie, maar een jaarlijks ritueel. Ingewijden herkennen arbiter Joost Jansen (in het rood) en wellicht hun eigen notatiebiljet. Al sinds Nova-heugenis worden alle partijen (400-500!) handmatig ingevoerd door dezelfde vrijwilliger. Welk ander toernooi kan daarop bogen?

Tot volgend jaar!

Naschrift: De winnaar van groep B is tijdens het ONK Dieren, korte tijd na het Nova-toernooi, betrapt op het gebruik van zijn telefoon tijdens de wedstrijden. Alhoewel valsspelen bij ons toernooi niet is aangetoond, lijkt het aannemelijk dat hij ook hier elektronische hulp heeft gehad bij zijn zeer opvallend prestatie.

Zie ook het artikel van scheidsrechter Joost Jansen op schaaksite en het artikel van Peter Doggers op chess.com over deze kwestie.

Oops, an error occurred! Code: 20210927140310bddd005e