Titelhouders niet foutloos in eerste ronde Nova

Max Merbis | |   Nova 2019 |   0 reacties

Na onderbreking van een jaar, is het Nova weekendtoernooi weer van start gegaan. Veel is hetzelfde gebleken, en dat is fijn want schakers waarderen een vertrouwde omgeving. Eigenlijk zijn alleen de stoeltjes anders en daar valt goed mee te leven.

Toernooidirecteur Harry Wierda

Ook de bezetting aan de top is weer goed geregeld, met oud-winnaar Matthew Sadler gewoon weer aan bord een. Zelfs zijn verhuizing naar Engeland vormde geen beletsel voor deelname, maar dit jaar kon dat natuurlijk nog (net) zonder visum. Hij zal concurrentie ondervinden van nog een paar GM's, een drietal IM’s en FM’s en een hele reeks sterke titelloze spelers met tomeloze ambitie er vlak onder.  

In een eerste ronde is het vooral de vraag of de meesters doen waarvoor ze zijn ingehuurd, met andere woorden hoe ziet de uitslagentabel er dan uit. De romantici onder ons mogen de meanderende reeks van nullen en enen associëren met het oneindig laagland, terwijl de koele rekenaar een rij binaire getallen spot en zich misschien afvraagt wat dit decimaal oplevert. Goed, het wordt een tikje te cerebraal, terug naar de speelzaal, waarin de harmonie van nullen en enen heel hard moest worden bevochten en alleen aan de acht hoogste borden standhield. Daaronder was alles mogelijk.

Ook al mocht Sadler aan bord een zijn favoriete Lg5-variantje in de Sämisch-variant van het Koning-Indisch spelen, waar hij veel ervaring mee heeft en vaak mee heeft gevonden, hij bereikte er niet veel meer. Na het standaardplan harry vier en vijf stond zijn tegenstander, Guido Wagenvoorde, eerder iets beter en op zet 27 miste hij een kans.

In plaats van het gespeelde 27 …Db6 was 27 …Pb4 hier sterk geweest. Na 28. Tcc1 Dd2 29. Thd1 Pc2+ moet wit de kwaliteit geven. Zwart heeft dan natuurlijk nog lang niet gewonnen, maar een stroef begin mag je dit wel noemen.

Ook de andere GM's en de IM's scoorden hun puntjes, maar bij de FM's wilde niets lukken. Danny de Ruiter mocht blij zijn dat hij een paardeindspel met twee pionnen minder nog remise hield, maar Sybolt Strating kwam niet eens zover en begon met een harde nul.

De HWP’ers deden het matigjes. Hun drie spelers uit het net niet naar de Meesterklasse gepromoveerde eerste kwamen niet verder dan remise, en er ontbrak nog wat overtuiging. Het blijkt maar weer eens dat er op alle niveaus heel redelijk en inventief wordt  gespeeld. Ook Enno Noordhoff kon het niet bolwerken, maar die moest dan ook tegen een GM. Ardjan Langedijk, het laatste jaar heel actief in onze interne, onderging hetzelfde lot. Peter Beerens debuteerde als flying-bye en had wat druk tegen Perez Garcia, maar werd scherp gecounterd. Hij mocht blij zijn het eindspel met twee stukken tegen dame nog remise te houden.

In groep B speelt ‘onze’ Cees Visser aan het eerste bord en hij deed uiteindelijk wat er van hem werd verwacht. Voor de partij klonk Cees nog strijdlustig en optimistisch over zijn kansen, maar erna was hij wat meer timide. Het stuk voorsprong werd zomaar ingeleverd, en wat stellingsgeluk kwam net op tijd. Een iets meer vaste hand is wel nodig, want zo raakt de concurrentie niet onder de indruk.

Let vooral ook op Andrii Mishchenko: met zo’n naam alleen al ben je gevaarlijk voor iedereen, en de bescheiden rating van 1700 die hij kreeg toebedeeld van de organisatie lijkt mij rijkelijk aan de bescheiden kant. In de eerste ronde liet hij zich niet imponeren door de Belasting=diefstal button van zijn tegenstander en gaf hij meteen overtuigend zijn Oekraïense visitekaartje af. Die gaat dit toernooi hoog eindigen. Mark my words!

Oops, an error occurred! Code: 20210727042716d8367150