Van Oosterom pakt de leiding

Bart Gijswijt | |   Nova 2019 |   0 reacties

Het is allemaal leuk en aardig, die slopende zaterdag, maar als je echt iets van een weekendtoernooi wilt maken, moet je op de zondag je mannetje staan. Byes worden niet langer geduld, en een slechte nachtrust in oververhitte zolderkamertjes of niet: de klokken worden om 9.30 uur onverbiddelijk in werking gesteld.

Van de kanonnen had alleen Robby Kevlishvili zaterdagavond rust genomen. Geef hem eens ongelijk: geen van de andere kanshebbers kwam in ronde 4 verder dan remise. Maar ritme vasthouden is ook wat waard, en dat ondervond Robby tegen medekoploper Chiel van Oosterom.

Aanvankelijk speelden de twee een soort kluitjesvoetbal op de damevleugel:

De stelling helt behoorlijk over naar links, dus het is niet verwonderlijk dat hier uiteindelijk de beslissing valt. De witte b-pion, lief klein ding tussen al die zware stukken, weet b7 te bereiken en is daar een constante plaaggeest. Met een fraaie combinatie maakt Chiel het af en legt hij beslag op de ongedeelde eerste plaats.

Harmen Jonkman moet zich in zijn koffie verslikt hebben toen Miguoel Admiraal in alle vroegte een rustige Engelse opzet plotseling verkoningsgambiette. Op weg naar de GM-titel heeft Miguoel zich vooral bekwaamd in het uitmelken van kleine plusjes, maar het grove geweld schuwt hij kennelijk ook niet. Jonkman verweert zich echter dapper en goed, en in een nog altijd complexe stelling besluiten de heren om zetten te herhalen.

Matthew Sadler en Petar Arnaudov kwamen wel op 4 uit 5. Arnaudov had een makkelijke ochtend tegen Jan Boekelman, die in een Catalaan onzorgvuldig afwikkelde en vervolgens twee beesten van lopers zijn stelling in zag kijken. Stefan Tabak had aanvankelijk zijn zaakjes prima op orde tegen Sadler, die zijn torens wat gekunsteld over het bord bewoog. Tabak dacht te profiteren met 22...De6

maar dat was buiten 23.Pbd4! gerekend. Zwart verliest ineens have en goed.

Meester tegen amateur: het maakt weekend-toernooien leuk. Maar het Nova-toernooi staat ook regelmatig garant voor een clash der generaties. Zie hier hoe Bert Dreef, bouwjaar 1929 (op de foto boven, voor de goede orde), ploetert tegen Ruslan Zakirov, 9 lentes jong. Ervaring geeft dan toch de doorslag: Bert won, met het nodige fortuin.

De slotronde belooft spektakel met koploper Van Oosterom met zwart tegen Sadler en Arnaudov tegen Zwirs, die stilletjes ook tot 4 punten is geklommen. De rest van het veld is inmiddels gezien.

In de B-groep voert het Bordewijkiaanse trio Ottenhof, Andringa en Boons de ranglijst aan, gevolgd door een hele roedel hongerige wolven op een half punt. Dit kan nog alle kanten op, zeker als de topper Boons-Ottenhof geen winnaar oplevert.

 

 

 

 

 

Oops, an error occurred! Code: 20210927140312a465e659