Rondebulletin 1

Marius Jaspers | |   Nova 2010 |   0 reacties

Met angst en beven betrad ik de speelzaal bij het begin van de eerste ronde van het NOVAtournooi 2010: Zou de voetbalgekte hier ook hebben toegeslagen? Zou de speelzaal zijn opgesierd met oranje vlaggetjes? Zou toernooidirecteur Harry Wierda zijn uitgedost met een oranje pruik? Zou Haarlems nieuwe sportwethouder Jack van der Hoek in zijn openingswoord een link tussen Haarlem, het Nederlands Elftal en Schaken weten te leggen? Zou wedstrijdleider Joost Jansen de eerste ronde aankondigen met een forse klaroenstoot op een vuvuzela?

Gelukkig niets van dat alles: de schade bleef beperkt tot wat oranje T-shirts, een abnormaal hoog aantal byes in de eerste ronde, een TV-toestel in een belendende ruimte waar het koningsdrama Uruguay – Ghana werd vertoond,en één schaker, die in kennelijke staat anderhalf uur te laat de speelzaal bereikte.

Er werd dus gewoon geschaakt en hoewel sinds de opsplitsing van het toernooi in drie groepen de krachtsverschillen in de eerste ronde aanmerkelijk kleiner zijn vielen er in de A-groep met 35 spelers weinig verrassingen te noteren:

De titelhouders wonnen allen hun partij, met één uitzondering: Lisa Hortensius hield in het vrouwenduel met IM Irina Turova knap stand en haalde een remise binnen. Van de overige titelhouders was Chiel van Oosterom het eerste klaar tegen Jan Burggraaf, de enige speler van het organiserende HWP Haarlem in de eerste groep. Heren van HWP 1, waar zijn jullie? Nederlands dameskampioene Zhaoqin Peng was ook snel klaar tegen Santpoorter Martijn de Roode, terwijl diens vader Peter tegen Maxim Turov wel dapper ten aanval trok, maar de grootmeester uiteindelijk niet kon verontrusten.

Veel moeilijker had regerend NOVA-kampioen Erik van der Doel het. Net als vorig jaar moest hij het opnemen tegen de jonge Danny de Ruiter en weer bereikte hij hoegenaamd niets in de opening en in het dameloze middenspel. In een eindspel met ongelijke lopers, torens en paarden wist de GM de strijd uiteindelijk toch zo te compliceren dat De Ruiter uiteindelijk zijn remise-prestatie van vorig jaar niet kon herhalen.

Matthew Sadler

Met veel nieuwsgierigheid werd uitgekeken naar de rentree op de toernooivelden van Matthew Sadler, voormalig kampioen van Engeland en in de negentiger jaren een topgrootmeester, bekend om zijn originele en attractieve spel. In zijn eerste toernooipartij sinds 2003 mocht hij, vroeger d4-speler, na de eerste zet van wethouder Van der Hoek het nu met wit in een Najdorf-Siciliaan laten zien tegen de jonge Bart von Meijenfeldt. Sadler offerde al spoedig een stuk voor 3 pionnen, de verwachte koningsaanval bleef uit, maar ook zonder dames was er voldoende compensatie. Toen Von Meijenfeld een vergifigde pion pakte was het snel uit.

 

In de B-afdeling – de grootste groep met 64 (!) spelers - vielen wel de nodige verrassingen: Zo ging Peter Poncin, de speler met de hoogste rating, er af tegen de jonge talentvolle Santpoorter Daan Haver en ging HWP-coryfee Hubrecht van den Brekel onderuit tegen good-old Cok Ippel.

Ook HWP-voorzitter Paul Tuyp wist een hoger gerate tegenstander te vloeren. Interessant in deze groep de rentree van oud HWP-clubkampioen Pieter Jan Morssink, die amper meer speelt maar het vast nog niet verleerd is.

In de C-groep met 28 man (en vrouw) veel jeugdspelers. Ik durf wel een wedje te doen dat één van hen hier uiteindelijk met de hoogste eer gaat strijken.

In de tweede ronde in de A-groep al de eerste confrontaties tussen titelhouders: Komt dat zien, komt dat meebeleven!!

Oops, an error occurred! Code: 2021092802305444339826