Rondebulletin 2

Marius Jaspers | |   Nova 2010 |   0 reacties

Op de groene tafelkleden die de schaaktafels bedekken, staat in fleurige inzetjes te lezen waar onze sponsor, het Nova College, allemaal toe opleidt: Timmerman met slagkracht, verkoopster met flair, stuurman met inzicht, huisvrouw met havo, welzijnswerker met initiatief, verkoopchef met visie, technicus met daadkracht, verzorgende met moed, chauffeur met richtingsgevoel, enz.

De succesvolle schaker verenigt niet twee of drie, maar al deze eigenschappen in zich (alleen dat havo-diploma is geen vereiste) en dan hebben we het over eigenzinnigheid nog niet eens gehad. Matthew Sadler had er aardigheid in tegen Chiel Oosterom met zwart als volgt te openen: 1. e4 a6; 2. d4 h6. Gezellig!

In het vervolg van de partij toverde Sadler het verbluffende 19…Pg3 uit zijn hoed, waarna het over en sluiten was. Die partij wordt later gepubliceerd op de site.

Een Nova-sportiviteitsprijs is nog niet ingesteld, maar misschien wordt het eens tiid. Danny de Ruijter was even weg bij zijn bord. Bij zijn terugkeer schudde tegenstander Martijn de Roode hem de hand. Gefeliciteerd met je overwinning in een gelijke stelling! De Roode biechtte op dat hij de toren op e1 had aangeraakt en ‘m reglementair moest spelen, waardoor een paard verloren zou gaan. Er waren geen getuigen, geen webcams, maar je hebt een geweten of je hebt het niet!

Was het onsportief dat GM Turov doorspeelde in een toren plus paard tegen toreneindspel? Zijn tegenstander Bob Beeke vond van niet. Als Ivantsjoek het tegen Kamski ook doet… Het komt dus in de beste kringen voor, maar het verdrietige gevolg was wel dat Beeke zich in tijdnood toch liet verschalken. Hoe dat ging kunt u hieronder naspelen.

[download PGN]

 

Oops, an error occurred! Code: 20210927141304a5892668