Rondebulletin 4

Harry Lips | |   Nova 2010 |   0 reacties

De meeste sensatie was deze ronde te vinden in de WK-voetbalTVkamer van het NOVA-college, waar het geklungel vanaf de penaltystip meer emotie teweeg bracht dan de missers op de borden in de speelzaal. Daar hield men het kort en bondig. De speelzaal bood rond elf uur dan ook al een verlaten aanblik. Dat wil niet zeggen dat er niet hard gestreden werd door de ca. 80 spelers die geen zaterdagavondbye hadden opgenomen. Er waren slechts weinig remises, maar er wordt kennelijk onder het motto “Ik zie toch niets meer” in de vierde ronde slopend weekendtoernooischaak wat minder diep gedacht en wat sneller gezet dan in eerdere ronden.

In de hoofdgroep vielen vier remises op de topborden. Matthew Sadler trakteerde medekoploper Robin Swinkels dit keer op 1. e4 e5 2. Pf3 De7!?. Hij speelde creatief verder, maar dat leverde niet meer op dan een vreedzaam slot na 20 zetten. Martyn Kravtsiv en Robert Ris speelden door tot er een potremise eindspel met ongelijke lopers overbleef en ook Chiel van Oosterom en Maxim Turov speelden door tot de laatste pion in een spannende pot.
Meest interessant was Erik van den Doel – Stewart Haslinger. Deze partij kunt u hieronder naspelen. In een serie van 14 opeenvolgende slagzetten tusen zet 23 en zet 29 reduceerden zij een gecompliceerde middenspelpositie

naar een ongeveer gelijk toreneindspel.

Een mooie serie maar geen record, want dat staat volgens de schaakcuriosawebsite van Tim Krabbé op 17. De Engelsman speelde met zijn vrije a-pion nog lange tijd op winst, maar moest in remise berusten toen tijd, materiaal en voordeel tot vrijwel nul gereduceerd waren.
Hierdoor hebben we twee koplopers met 3½, twee volgers met 3, op de hielen gezeten door een horde van 12 hongerige wolven met 2½ punt. Onder hen de twee sterkste vrouwen Irina Turova en Zhaoqin Peng.

In de B groep is er wel één leider – Pim Heijne - met het volle pond, gevolgd door drie man met 3½ en zes spelers met 3.

In de C-groep lijkt mijn voorspelling van een jeugdige winnaar uit te komen. De 14-jarige Michael Bekker won tot nu toe alles en staat daarmee een vol punt voor op een pak van vier prille tieners en de 59-jarige Kees Egberts, die de eer van mijn generatie hier hoog houdt.

[download PGN]

 

Oops, an error occurred! Code: 202109280243163492b27c