Twee winnaars

Harry Lips | |   Nova 2011 |   0 reacties

Het NOVA College Schaaktoernooi 2011 heeft na zes ronden harde strijd twee winnaars opgeleverd: grootmeesters Matthew Sadler en Erik van den Doel. Beiden kwamen tot een score van 5 uit 6. Doordat de twee elkaar niet hadden getroffen in het toernooi en ook de Median Buchholz-score gelijk was, werd het prijzengeld gedeeld.

Enige jaren geleden besloot de toernooiorganisatie om in de A-groep bij gelijk puntental de prijzen niet meer te delen, maar toe te kennen volgens aanvullende criteria. Dit om de strijdlust in de laatste ronden te bevorderen.
Die aanvullende criteria waren:

  • Aantal werkelijk gespeelde partijen (om spelers die geen bye namen te bevoordelen)
  • Onderling resultaat
  • Median Buchholz: De som van het aantal gescoorde punten van de tegenstanders waarbij de hoogste en de laagste scores afvallen.

Zondagmiddag na ruim vier uur spelen had Erik van den Doel niet door de verdediging van Lisa Schut heen weten te breken en nam hij met remise genoegen. Even later had Matthew Sadler met zijn laatste pion in een toreneindspel tegen Stewart Haslinger de winst binnen gehaald. Beiden 5 uit 6 en het was aan de wedstrijdleiders om de winnaar an het toernooi te bepalen. Na enig gerekenen, controleren, nogmaals rekenen waren zij er uit: "Too close to call", ook de finishfoto brengt geen uitkomst: beiden hebben alle 6 partijen gespeeld, zij hebben elkaar in het toernooi (helaas!) niet getroffen en hun Median Buchholz score is gelijk. Dus wordt het prijzengeld gedeeld. Staande de prijsuitreiking wordt besloten de bescheiden winnaarstrofee te laten belanden op de schoorsteenmantel van de speler met de hooste TPR. Dat is Sadler: 2716 om 2570.

Daarmee krijgt het toernooi twee aansprekende winnaars; vooral Sadler stal weer de harten van de schaakminnaars met zijn ondernemende spel. Elke partij toverde hij weer interassante openingsideeën en onverwachte aanvalswendingen uit de hoge hoed. In de slotpartij tegen Stewart Haslinger dreigde hij al snel een loper in te sluiten. De reddingspoging kostte een pion en ondanks taai verzet was dat voor Sadler genoeg.

De stijl van Van den Doel is minder aansprekend, vooral in zijn zwartpartijen, maar de fijnproevers kunnen ook genieten van het engelengeduld waarmee hij op zoek gaat naar positionele voordeeltjes in schijnbaar saaie "gelijke" stellingen.

Daarna kwamen er 3 spelers met 4½ uit 6. Op plaats drie eindigde Christov Klein. In de laatste ronde herstelde hij zich van de nederlaag tegen Van den Doel door Miguoel Admiraal te kloppen. Met een TPR van 2580, winst op GM Ikonnikov en een fraaie vechtremise tegen Sadler zal hij tevreden zijn. Nummer 4 werd de Indier Das Neeloptal, die niet heel opvallend opereerde, maar wel ongeslagen bleef en in de slotronde met aantrekkelijk spel Chris de Saegher terugwees. Op de 5de plaats de 16-jarige Lisa Schut. In de eerste ronde kroop zij door het oog van de naald, maar daarna overtuigde haar spel. Een TPR van 2562 is niet niks! Ook de jeugprijs voor de beste t/m 16 jaar was voor haar.
Grootmeester Ikonnikov bedierf zijn kansen op een prijs in de laatste minuten van het toernooi. Zie diagram.


Na 47. Tc7?? (47 Kf1 of 47.Ta4 wint) 47...f2+ 48. Kf1 Pd5 is Leiden in last: Pxc7 en Pe3+ lijken niet meer te pareren. In hoogste nood tovert de Rus nog 49. Pf7!! uit de hoge hoed.(48...Kxf7? of Txf7? dan d8D met schaak! ). Na 48... Pxc7 wordt remise gegeven zonder d8D af te wachten.
Ikonnikov eindigde zo op 4 uit 6, evenals zijn tegenstander, HWP-kopman Bart Gijswijt en nog vier anderen.

In de B-groep ging de overwinning met 5 uit 6 naar Mees van Osch, Noud Lentjes (Beiden 4 uit 4 en 2 byes!) en Jonathan de Kleuver, die wel 6 partijen speelde. Noud Lentjes pakte ook de jeugdprijs. Op een gedeelde 4de plek met 4½ uit 6. Hans Pos, Gilbert Leentjens en Jasper Zwirs. In het peloton van 12 spelers met 4 uit 6 maar liefst 6 HWPers.

Groep C was voor de jeugdigen. Floris Schleicher won ongedeeld met 5½ uit 6. Ook hier ging de jeugdprijs naar een meisje: Frédérique Lacourt van Chesscool. Overall werd zij tweede. De gedeelfde derde prijs was hier voor Robin Schutter en Hans Kuiper, bouwjaar 1954 en daarmee eerste oudere; Is dat ook geen prijs waard?

Daarmee kwam een einde aan prachtig, vlekkeloos verlopen toernooi. Volgend jaar weer!

Oops, an error occurred! Code: 20210928032524b5fb97bd