Rondebulletin 1: titelhouders onderuit

|   Nova 2012 |   0 reacties

Het ROC NOVA College schaaaktoernooi 2012 begon op de eerste avond met een sensationele openingsronde. De voortekenen waren al goed: De grote speelzaal gevuld met het maximum aantal van 182 deelnemers en een sterk veld met bijna 20 titelhouders in de A-groep.

De drie hoogstgeplaatste spelers (Erwin l'Ami, Ulf Andersson en Erik van den Doel) hielden de schade beperkt. Alleen Van den Doel stond een halfje af.

Dankzij de opsplitsing in drie groepen zijn de  krachtsverschillen in de eerste ronde niet meer zo groot als voorheen en zijn vanaf de eerste ronde al verrassingen mogelijk. En die kwamen. Na een uur of twee al rolde de eerste kop van een titelhouder.

De kersverse IM David Klein trof het slechtst mogelijke lot. In de eerste ronde met zwart tegen houwdegen Marc Helder, die hem met een Koningsgambiet naar de strot vloog. Een paar minder nauwkeurige openingszetten van David, en een poging om het tij tactisch te keren, die zich als een boemerang tegen hem keerde. In 19 zetten was het pleit beslecht.

Een klein uurtje later ging de eerste grootmeester eraf. Peter Pijpers speelde een typische "Pijpnaldo"-partij tegen de Peruaanse grootmeester Georgui Castaneda: een opening die in geen enkel boekje is terug te vinden werd gevolgd door een onnavolgbaar middenspel met een Pijperiaans pionoffer voor onduidelijke compensatie. Met een gewaagde opmars van de witte f-pion verscherpte Peter het spel verder. De Peruaan voelde zich duidelijk niet op zijn gemak in dit woud van varianten. Ten onrechte gaf hij zijn sterke d-pion op en na wederzijdse onnauwkeurigheden volgde met 33....Le4? een echte bok. Peter profiteerde onmiddellijk en liet zich daarna uitgebreid door zijn fans fêteren.
(de partij is onder aan dit bericht na te spelen)

Het sterkste staaltje van spanning en sensatie speelde zich af in de uitvluggerfase bij Harmen Jonkman tegen Jasper Bons. De Beverwijkse grootmeester was na langdurig duwen en trekken in een eindspel van 2 lopers en 3 pionnen tegen toren en 5 pionnen dicht bij zijn doel geraakt. Eén pion had hij al te grazen en de tweede leek eraan te komen.  Beide spelers hebben minder dan een minuut, maar krijgen er wel bij elke zet 10 seconden bij.  Wit is aan zet.

Eerst even de zwarte toren aan de tand voelen met Kd5. Jasper aarzelde niet lang en speelde ....Txb4! Harmen werd rood en gaf niet veel later op.  

Dat was de tweede grootmeester die onderuit ging. Daarnaast was er nog de halve misstap van Erik van den Doel tegen Frank Agter. Erik bereikte een toreneindspel met pluspion, maar Frank verdedigde dat bekwaam en haalde een verdiende remise. Maar een remise in de eerste ronde is voor Van den Doel min of meer traditie: ook vorig jaar en het jaar daarvoor overkwam hem dat, maar we zullen hem in een van de volgende ronden ongetwijfeld weer in de kopgroep terugvinden.

Bij alle sensatie in de A-groep dit keer maar weinig woorden over groep B en C.

In groep B, de grootste groep met 72 deelnemers, viel de overwinning op van de 16-jarige Naomi de Ridder tegen een tegenstander met een 200 punten hogere rating. In groep C met 47 deelnemers traditiegetrouw een overvloed aan jeugspelers vanaf 10 jaar, maar gelukkig ook een aantal dappere ouderen die weerstand bieden aan al dit jeugdig geweld en op die manier bijdragen aan de ontwikkeling van deze talenten.

Oops, an error occurred! Code: 20210927140646533f2026