Rondebulletin 2: Nova-toernooi wordt niet in bed gewonnen

|   Nova 2012 |   0 reacties

De Tour win je in bed, zei Joop vroeger altijd. Een doorsnee schaker slaapt echter niet veel na afloop van zijn of haar partij. Als je dan ook nog eens zaterdagochtend om negen uur weer achter je bord moet zitten, is wel duidelijk dat je dit NOVA-toernooi niet in bed gaat winnen. En zondagochtend is het van datzelfde laken een pak.

Een trotse Daan Haver na zijn remise tegen Erik van den Doel

Drie Belgische deelnemers hebben helemaal een zware nacht achter de rug. Hun hotel bevond zich midden in het feestgedruis van ‘Roze Zaterdag’. Een goede nachtrust ging in de herrie verloren. Overigens was de hoteluitbater verrast dat twee van de Vlamingen om aparte bedden vroegen.

De Tour van dit jaar wordt gekenmerkt door valpartijen en klassementrenners die in vlakke ritten daardoor veel tijd verliezen. Gisteravond waren het de kopmannen Van den Doel, Castaneda, Jonkman en Klein die tijdsverlies opliepen. In de bergrit van vandaag hadden ze kans om te klimmen in het klassement. Van den Doel speelde tegen de lokaal bekende Daan Haver. Het was voor Daan de allereerste keer dat hij tegen een grootmeester speelde, maar hij had geen enkel ontzag voor de Campeonissimo. Daan speelde een gedurfde opening die hij twee jaar geleden bij het NK al eens had gespeeld en bij het zien van de loting nog even snel had opgehaald.

Wit demarreerde snel, kwam aardig ontwikkeld te staan, maar de stelling van zwart was solide en flexibel te noemen. Rond zet twintig kwam Van den Doel echter de man met de hamer tegen en nam Daan brutaalweg te leiding. Op zet 25 staat de Santpoorter volgens mijn opgevoerde rekenmachine bijna 2,5 punt voor. Vijf zetten later kan Daan simpelweg voor materiaalwinst gaan met Lxc8, maar hij verkiest om de aanval verder op te voeren met h5. Na Lxe4 van zwart is de partij echter praktisch weer in evenwicht. Wie dacht dat de grootmeester de partij in de eindsprint wel naar zich toe zou trekken kwam bedrogen uit. Van den Doel beging echter nog een onnauwkeurigheid waardoor Daan wederom kon wegdemarreren. Op zet 33 kan Daan de kansen op een overwinning duidelijk vergroten door Dg4 te spelen. Met nog maar weinig tijd komt hij echter tot Le6 en wordt het uiteindelijk snel remise. Toch een ontzettend knappe prestatie van de trotse Daan.

De drie andere op achterstand geraakte meesters zetten hun partijen wel in een zege om. Een andere local – Ilias van der Lende – maakte het Robin van Kampen lange tijd moeilijk. Aangepast aan de Franse sferen van dit verschil trok Van Kampen in een gelijkopgaande Franse partij uiteindelijk aan het langste eind.
 
Joop zei nooit veel, maar “Parijs is nog ver” kan iedereen zich nog heugen. In Haarlem is zondagnamiddag nog ver. Twee partijen gespeeld en nog vier partijen te gaan. We hebben nog steeds elf koplopers in dezelfde tijd staan. Ulf Andersson is één van de schakers in de kopgroep. De Zweed moest er diep voor gaan. Tijdens het vluggeren leek het even mis te gaan tegen Nico Zwirs, maar uiteindelijk gaf de ervaring van de grootmeester de doorslag. Na de middag partij is er ongetwijfeld meer tekening in de strijd.

Oops, an error occurred! Code: 202109280233165b778298