Rondebulletin 3: Een biertje voor de verliezer

|   Nova 2012 |   0 reacties

Niet alleen vanwege zijn achternaam wordt de trouwe Nova-deelnemer Marc Helder nog wel eens geassocieerd met dat bekende Nederlandse biermerk. Na zijn verrassende winst in de eerste twee rondes stelde toernooidirecteur Harry Wierda hem een fles whisky (Heerlijk Helder Highland Park) in het vooruitzicht als hij vanmiddag op 3 uit 3 zou komen. Het mocht niet zo zijn: Robin van Kampen boekte een eenvoudige overwinning en behield zo wel de maximale score.

Geen fles whisky maar een biertje voor Marc Helder

Alleen Erwin l’Ami, Stewart Haslinger en Chiel van Oosterom deden hem dat na; de een wat soepeler dan de ander. In de commentaarzaal werd vooral genoten van de instructieve modelpartij van l’Ami tegen Yochanan Afek. Het verschil werd in negatieve zin gemaakt door de zwarte zwartveldige loper, die behoudens een verhuizing van het ene troosteloze perspectief (f8) naar het andere (b8) een beroerde middag beleefde. De slotstelling illustreert de totale dominantie van de witte stukken treffend.

Erwins echtgenote Alina kreeg na een moeizame opening tegen Stewart Haslinger (23.c5! was wel zo sterk geweest) plotseling fraaie kansen in de schoot geworpen. In de commentaarzaal werd geoordeeld dat zwart na 31…Tf4 de beste kansen zou hebben, al was het zo eenvoudig niet. Zoals het ging, werd het pleit beslecht door de ongestoord oprukkende witte d-pion.

Ulf Andersson haakte af bij de koplopers door een snelle remise met zwart tegen Migchiel de Jonge. Het tijdnoodduel van de ochtend is de Zweed niet in de koude kleren gaan zitten, vandaar de keuze voor een snelle puntendeling; vanavond zit hij weer fris achter het bord.

In het peloton achtervolgers op 2½ punt vinden we verder IM Thomas Willemze terug, die in een Haarlems onderonsje Collin Boelhouwer versloeg. Ook de titelloze Bob Beeke en Manfred Lenhardt hebben nog maar een halfje hoeven afstaan. Op 2 punten vinden we de vrienden Jonkman en Castaneda, die hun nederlaag van vrijdagavond te boven lijken, en de dames Peng en l’Ami.

Titelverdediger Erik van den Doel kijkt intussen al tegen een achterstand van anderhalf punt aan. Kan een halfje in de eerste ronde nog gezien worden als zijn handelsmerk; na drie remise zal Van den Doel toch echt aan de bak moeten om serieus mee te doen.

In de B-groep hebben alleen Frank van der Werff, Ton Fasel en Piet Vandercruyssen geen averij opgelopen. Lokale favoriet Allard Ligteringen behoort tot de achtervolgers op een half punt achter; hij houdt de hoop op succes van de organiserende vereniging HWP Haarlem levend.

In groep C nog twee koplopers met de maximale score: Gregory van den Ende en Barry Broek. Zij treffen elkaar vanavond in een onderling duel. De zaal zal dan behoorlijk uitgedund zijn, want ruim vijftig deelnemers vonden drie partijen op één dag te veel van het goede en namen een bye in ronde 4.

Oops, an error occurred! Code: 2021092803130862a440d5