Rondebulletin 4: spectaculair succes voor Haarlem

|   Nova 2012 |   0 reacties

Als enkele clubgenoten van HWP Haarlem hem vragen hoe het gaat, moet Collin Boelhouwer opbiechten dat hij nog nooit tegen een grootmeester gespeeld heeft. Maar Erik van den Doel heeft al drie remises achter zijn naam staan, merkt een clubgenoot op, dus… en voor hij kan zeggen dat een halfje mogelijk moet zijn, vult Collin in dat het dan hoog tijd wordt voor een nederlaag.

Haarlemmer Thomas Willemze voegt zich zaterdagavond bij de koplopers

Niet veel later kijkt Van den Doel tegen de puinhopen van zijn stelling aan. Hij wordt verschalkt in de volgende stelling:

Wit dreigt Pxe6 met winst van twee pionnen. Een slimme riposte hiertegen zou ...Dc7 zijn, om na Pxe6 fxe6 Dxe6 Kh8 Dxe7? (Lxh7!? is interessant) keihard met Tae8 uit te halen. In plaats daarvan speelde Van den Doel in de diagrampostie ...Te8?, maar toen kwam Pxf7! Kxf7 Dxe6+ Kf8 Lc4! Ld5 (het enige) Lxd5 Pxd5 Dxd5 en met twee pluspionnen won wit verder zonder moeite. En zo liep de Zeeuwse Haarlemmer, extern spelend voor Souburg, intern bij HWP Haarlem, om 10 uur al uiterst tevreden rond. Met 2½ uit 4 voegt hij zich bij de voorhoede van het peloton.

Voor Erik is het toernooi na drie remises en een nul wel totaal mislukt. Het wil dit weekend niet met de Leidenaar. Het past overigens wel in de algemene trend in dit toernooi dat titelhouders het heel moeilijk hebben tegen de titellozen. Zie bijvoorbeeld ook de nul van IM Christov Klein tegen Ilias van der Lende en de remises bij Zwirs-GM Castaneda en IM Afek-Helder.

Succes is er wel voor een ander lid van de organiserende vereniging. IM Thomas Willemze voegt zich bij de koplopers via een zwaarbevochten overwinning op Bob Beeke. In een Siciliaanse partij brengt Willemze een bekend stukoffer met als compensatie een machtig paard voor de witspeler en een verkrampte koningsstelling voor de zwartspeler. Beeke lijkt te capituleren als hij iets te snel het stuk teruggeeft, maar met enig kunst- en vliegwerk weet hij een remiseachtig dubbel toreneindspel te bereiken. Willemze houdt de druk er echter op, en als Vadertje Tijd zijn rol opeist, haalt hij de vis alsnog op het droge.

Het grootste spektakelstuk vindt plaats aan het tweede bord. Robin van Kampen en Chiel van Oosterom zoeken een variant van de Najdorf op waarin voor normale stervelingen begrijpelijke materiaalverhoudingen uitgesloten zijn. Lange tijd blijken de zetten nog eerder gespeeld, tot Van Oosterom met 15…h4 afwijkt. Prompt ziet hij zichzelf gedwongen zijn dame te geven voor twee stukken en wat vaag stukkenspel. Dat wordt allengs meer: eerst ziet Van Kampen zich gedwongen een stuk te retourneren, dan moet hij (na Van Oosteroms verwarring stichtende 25…b5!) een kwaliteit geven, en daarna nog een om uiteindelijke eeuwig schaak te kunnen geven. Speel dit spektakelstukje na!

Aan de top is er inmiddels niemand meer met de volle 100%: Stewart Haslinger en Erwin L'Ami sloten na een dag hard werken al snel vrede na een zetherhaling. Migchiel de Jong voegde zich bij hen door winst op Manfred Lenhardt, waardoor nu zes man aan kop gaan met 3½ uit 4. Achter hen mag een vijftal hoop houden met 3 punten; onder hen Ulf Andersson, die een goed eind op weg was van FM Marco Gaehler te winnen, maar in de spanning van de uitvluggerfase stokte het winstproces en werd de vrede getekend. De bovengedreven Harmen Jonkman, de verrassende Ilias van der Lende en Alina l'Ami (de hoogstgenoteerde vrouw) staan eveneens op 3.

In de B- en C-groep lag de gemiddelde leeftijd op zaterdagavond zoals gebruikelijk een jaar of tien hoger dan tijdens de andere rondes. De ongeslagen leider in de B-groep na drie ronden, Frank van der Werff, werd door Tobi Kooiman geklopt, die daarmee de koppostie overnam. Hij deelt die eerste plek met Ton Fasel, Piet vander Cruyssen en Walt Schagen, die tegen twaalven als allerlaatste in de toenooizaal de winst binnensleepte tegen Anton Bakels. In de achtervolging hier negen man met 3 punten, waaronder HWP Haarlemmers Allard Ligteringen en Adrie Pancras.

Gregory van den Ende is na twee dagen de enige speler met de volle buit: hij verslaat Barry Broek en gaat nu alleen aan de leiding in groep C. In ronde 5 neemt hij het op tegen zijn naaste belaagster, Chesscool-talent Fréderique Lacourt, die een halfje achterstaat. De meisjes doen het hier goed: een half punt achter Lacourt vinden we ook Lydia Dubbeldam terug.

Zondag zijn de toernooiregels meedogenloos: er zijn geen byes meer mogelijk. In een stampvolle kantine van het Nova College moeten 180 spelers nog tweemaal vol aan de bak. Komt dat zien!

Oops, an error occurred! Code: 202109271412565465e3fb