Rondebulletin 5: l'Ami en Van Kampen aan kop

|   Nova 2012 |   0 reacties

Erwin l’Ami en Robin van Kampen kunnen in de slotronde van het 11e Nova College Schaaktoernooi in een onderling duel beslissen over de toernooiwinst. Beiden wonnen zondagochtend hun partij in de vijfde ronde en kwamen daarmee op 4½ punt. Kiezen ze voor een gedeelde toernooiwinst via een snelle remise, dan liggen drie kapers met 4 punten op de kust.

L’Ami zal balen dat hij in de slotronde zwart heeft, want zijn witpartijen wint hij zeer overtuigend. Op de vroege zondagochtend wordt IM Thomas Willemze in een Tarrasch al snel het mes op de keel gezet. Voor een schamele pion krijgt hij zeer veel activiteit, en de Haarlemmer kan de problemen niet oplossen. L’Ami kiest voor de eenvoudigste van vele beslissende voortzettingen, en haalt het punt binnen de 25 zetten binnen.

Heel wat meer moeite kost het Robin van Kampen om Migchiel de Jong van zich af te schudden. In een Slavische partij wordt de balans lange tijd niet verbroken. Van Kampen verovert weliswaar het loperpaar, maar heeft daar lange tijd weinig aan. Wanneer de zwartspeler dankzij een oprukkende f-pion alsnog het initiatief naar zich toetrekt, verdedigt De Jong in eerste instantie sterk. Na de tijdcontrole bezwijkt hij in een bedenkelijke stelling alsnog (46.Te2?), waarna de lopers onmiddellijk hun slag slaan.

De twee resterende spelers op 3½ uit 4, Chiel van Oosterom en Stewart Haslinger, brengen in hun onderlinge duel een spannende Spaanse partij op het bord. Na een zet of 20 (waarvan de eerste 15 al eerder gespeeld waren) begint de tijd al te dringen en nemen de complicaties per zet toe. De Brit lijkt met zwart enigszins in het voordeel, tot hij met 24…Pc6 een onnauwkeurigheid begaat. De stelling vervlakt vervolgens snel, waarna tot remise wordt besloten op het moment dat beiden nog enkele minuten op de klok hebben voor tien zetten.

Ulf Andersson raakt verder achterop bij de koplopers – of moeten we zeggen dat hij blij mag zijn nog aan het elastiek te bungelen? Tegen Harmen Jonkman beleeft hij enkele hachelijke momenten.

In de diagramstelling lijkt het einde oefening na 22…h6 23.Pd7, maar de Zweed tovert met 23…Te1! een gemene truc in de stelling: achteloos slaan op f8 faalt op Txf1 Kxf1 Lc4+! Kg1 De1 mat. Nog altijd is wit in het voordeel na 23.Pxf6+ gxf6 24.Dg4+, al was 24.Ld3! nauwkeuriger geweest. In het vervolg verdedigt Andersson zich als een leeuw. Jonkman probeert het vervolgens nog lang, misschien zelfs te lang, maar de remise is onvermijdelijk.

Van de spelers met 3 uit 4 weet alleen Marco Gaehler te winnen. Hij verslaat Alina l’Ami en staat daardoor met zijn rating van 2302 zeer verrassend op een gedeelde derde plek. In de slotronde mag hij proberen te stunten tegen Stewart Haslinger. 

In groep B doet Ton Fasel goede zaken. Hij is de enige van de vier koplopers die tot winst komt. Fasel heeft al zijn partijen gewonnen en dankt zijn halve verliespunt aan een bye op zaterdagavond. Vijf spelers maken nog jacht op hem.

In de C-groep tot slot gaat Gregory van den Ende nog altijd aan de leiding, maar tegen Fréderique Lacourt moest hij wel zijn eerste remise afstaan. In de slotronde volgt een vrouwelijk onderonsje tussen Lacourt en Lydia Dubbeldam, die de tweede plaats delen met Aldo Oxener. Die mag in de laatste ronde proberen de koploper van het eerste uur pootje te lichten.

De slotronde zal in de collegezaal van commentaar worden voorzien door Richard Duijn.

Oops, an error occurred! Code: 20210927141337c61302c7